Neli Eesti ametnikku suundus Kreekasse pagulasi registreerima

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illegaalseid immigrandid Kreekas Amygdaleza pagulastelaagris.
Illegaalseid immigrandid Kreekas Amygdaleza pagulastelaagris. Foto: SCANPIX

Politsei- ja piirivalveamet (PPA) lähetas kolmapäeval Kreekasse neli ametnikku, kelle ülesandeks saab abistada Kreeka võime riiki saabunud põgenike registreerimisel.

«PPA teenistujad saabusid Kreekasse eile, täna toimus neil esimene kohapealne infotund ja reedel on esimene tööpäev,» ütles PPA rahvusvahelise koostöö büroo juht Reet Zeisig neljapäeval BNSile.

PPA ametnikud hakkavad tööle Euroopa Liidu piirivalveagentuuri Frontex kiirreageerimisoperatsiooni Poseidon raames Lesbose saarel.

«Operatsiooni ja ametnike tegevusi koordineerib ning rahastab Frontex. Ametnikud on enne tööle asumist läbinud vastavad koolitused,» lisas Zeisig.

«Esmastes põgenikekeskustes töötavate Frontexi ametnike töö seisneb nii põgenike transpordi korraldamises, küsitlemises, fotografeerimises, sõrmejälgede võtmises ning asjade kontrollimises. PPA teenistujad tegelevad sõrmejälgede võtmisega ja nende andmebaasidesse kandmisega,» selgitas Zeisig.

Kohapeal kasutavad PPA töötajad vajadusel tõlkide abi.

PPA Lõuna prefektuuri pressiesindaja Olja Kivistik ütles neljapäeval BNSile, et neljast Kreekasse suundunud ametnikust kolm on naised.

Lähetatud ametnike tegevus ei seostu Kreekasse saabunud pagulaste ümberpaigutamisega Eestisse, kinnitas politsei- ja piirivalveameti esindaja.

Zeisigi sõnul kestab PPA ametnike lähetus Frontexi kiirreageerimisoperatsioonil üks kuu, misjärel jätkavad nad teenistust Eestis. «Hetkeseisuga on PPA planeerinud saata pärast nende ametnike lähetuse lõppemist Kreekasse järgmise rühma ametnikke samu ülesandeid täitma,» lisas Zeisig.

Tema sõnul läbisid käimasolevas Frontexi operatsioonis osalevad teenistujad vastava koolitusprogrammi. PPA töötajatele said vajalikud teadmised sõrmejälgede võtmisest, samuti saavad nad ülevaate kohapealsetest oludest ja töökorraldusest.

Novembri alguses saatis PPA Itaaliasse sideohvitseri Priit Põdra, kelle peamine ülesanne on olnud seni kontaktide loomine Itaalia ametivõimudega, et talle esitatud profiili järgi selgitada, kust on võimalik Eestile sobilikke põgenikke leida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles