Piltuudis: käibele tuleb uus 2-eurone Paul Kerese münt

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paul Kerese 2-eurone.
Paul Kerese 2-eurone. Foto: Tairo Lutter

Alates tänasest hakkab Eesti Pank kommertspankadele väljastama Eesti erikujundusega 2-euroseid käibemünte, mis on pühendatud Paul Kerese 100. sünniaastapäevale.

Münt kehtib seadusliku maksevahendina kogu euroalal, teatas Eesti Pank. Mündid on vermitud Leedu rahapajas.

Täna möödub Paul Kerese sünnist sada aastat. Eesti maailmakuulsale maletajale pühendatud mündi kujunduskonkursi võitis Riho Luuse kavand, mille järgi vermitakse erikujundusega 2-euroseid tiraažiga 500 000. Sellest meenetootena ja kõrgema kvaliteediga münte on 5000, müügis on need hinnaga kümme eurot. Mündihuvilistele hakatakse münte müüma ja vahetama alates homsest.

Erikujundusega 2-eurone münt tähistab kohalikku või Euroopa tähtsündmust, selgitas Eesti Pank. Mälestusmünt on alati 2-eurone, teisi münte erikujundusega ei tehta. Iga euroala riik võib erikujundusega 2-eurose ringlusse lasta kaks korda aastas (v.a juhul kui emiteeritakse ühine mälestusmünt) ja see kehtib kogu euroalal.

Kord aastas võivad euroala riigid välja lasta ühe ühise mälestusmündi. Eurot kasutavad riigid on välja andnud ühise rahvusliku või riigiküljega mälestusmünte neljal korral: Euroopa Liidu 50. aastapäeva tähistamiseks 2007. aastal, majandus- ja rahaliidu 10. aastapäeva tähistamiseks 2009. aastal, eurosularaha kasutuselevõtu 10. aastapäeva puhul 2012. aastal ja Euroopa Liidu lipu 30. aastapäevale pühendatud mälestusmündi 2015. aastal. Kaks viimast münti on emiteerinud ka Eesti Pank.

Lisaks võetakse tänasest kasutusele ka Keresele pühendatud postmark, mille kujundas samuti  Riho Luuse. Postmargi nominaalväärtus on 65 eurosenti ehk Eesti-sisese lihtkirja tariif. Margi tiraaž on 60 000 ja trükitud on see trükikojas Vaba Maa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles