Galerii: Belgia hävitajad asusid Ämarist kaitsma Balti riikide õhuruumi

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Saksa õhuväelased andsid täna Ämari lennubaasis Eesti, Läti ja Leedu õhuruumi turvamise üle Belgia õhuväelastele, kui Saksa üksuse relvastuses olid Eurofighter hävitajad, siis belglased on relvastatud hävitajatega F-16.

Ämaris baseeruv Belgia lennusalk kuulub 10. taktikalise lennuüksuse koosseisu, mille kodubaas asub Kleine Brogelis Flandrias. Belglaste lennusalk on kuues Ämaris baseeruv õhuturberotatsioon. Rotatsiooni lõpetanud Saksa õhuväelased alustasid Eestis teenistust septembrist ja nüüd pöörduvad tagasi kodubaasi Reinimaal.

USA päritoluga mitmefunktsiooniline hävitaja F-16 Fighting Falcon on ühe mootoriga kerge lahingulennuk. Lennuki mitmefunktsioonilisus tähendab seda, et teda saab kasutada hävitajana õhuruumi kaitseks, ründelennukina maapealsete ja merel olevate objektide hävitamiseks, aga ka mitmesuguste luureülesannete täitmiseks.

Täna toimus üleandmistseremoonia ka Šiauliai lennubaasis Leedus, kus Ungari õhuväelased hävitajatega Saab JAS 39 Gripen andsid õhuturberotatsiooni üle Hispaania üksusele, mis on relvastatud hävitajatega Eurofighter.

«NATO on kaitseorganisatsioon, mis on valmis meie eest seisma iga ilmaga. Selle heaks tõestuseks on Balti õhuturbemissioon, mis saadab NATO liitlaste jätkuvast ühtsusest oma tugeva sõnumi nii meie inimestele kui meie ettearvamatule naabrile,» ütles kaitseminister Hannes Hanso täna Ämari lennubaasis toimunud tseremoonial.

Kaitseväe juhataja kindralleitnant Riho Terras andis Saksa õhuväelastele üle Balti õhuturbemissiooni medalid ja tänas neid Eesti ja teiste Balti riikide õhuruumi turvamise eest. Samuti tervitas ta Belgia õhuväelasi, kellel seisab ees neljakuune teenistus Eestis.

Tseremoonial osalesid veel Belgia kuningriigi suursaadik Philippe Beke, Saksa ajutine asjur Reinhard Wiemer, Saksamaal Uedemis paikneva NATO õhuoperatsioonide juhtimiskeskuse ülem kindralleitnant Joachim Wundrak ja Belgia kaitseväe õhukomponendi ülem kindralmajor Frederik Vansina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles