Vaata kaarti: kui paljud omavalitsused on asunud ühinemisläbirääkimisi pidama (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ekraanitõmmis

2017. aasta alguseni on omavalitsustel aega ise partnereid leida ja ühinemisläbirääkimisi pidada, enne kui seda asub tegema haldusreform. Suur hulk on juba asunudki seda usinasti tegema. 

Riigihalduse minister Arto Aas ütles, et haldusreformi eesmärk ei ole saavutada konkreetset arvu omavalitsusi, vaid saada võimekamad omavalitused ja tõsta maapiirkondade konkurentsivõimet. «Samas on selge, et omavalitsused peavad ühinema ja praeguste arengute järgi võiks nende arv väheneda kolm kuni neli korda,» osutas ta.

2017. aasta alguseni on omavalitsustel aega ise partnereid leida ja ühinemisläbirääkimisi pidada. «Omaalgatuslik ühinemine on kindlasti kõige sujuvam tee. Meie jaoks on olulised sisulised muudatused ja uut Eesti kaarti me veel joonistanud ei ole. Ennekõike on see kohalike omavalitsuste juhtide ja volikoguliikmete enda otsustada, kellega ühinemisplaane pidada ja need lõpuks ka ellu viia,» ütles Aas.

«Praeguse seisuga on 172 kriteeriumile mittevastavat omavalitsust, see on elanike arvuga alla 5000. Aasta alguse seisuga on 127 omavalitsust osalised ühinemisläbirääkimiste alustamise ettepanekutes. Kõik neist omavalitsustest ei ole veel ametilikult volikogude poolt nõustunud ühinemisläbirääkimisi alustama, aga numbrid näitavad, et soov on muutusteks ja vabatahtlikus etapis toimub siiski suurem osa kriteeriumitele mittevastavate omavalitsuste ühinemistest,» leidis minister. 

Omavalitsuste liitumiste seis

«Aeg on hakata tegutsema ning haarata kinni ka võimalusest kasutada omaalgatusliku ühinemise tulemusel saadavat ühinemistoetust. Ehitada näiteks kergliiklusteid, rajada turistidele külastuskeskusi, investeerida vajalikku kanalisatsioonisüsteemi või ehitada spordihalle,» soovitas Aas.

Aasa hinnangul on ühinemiste alustamise tempo olnud hea. «Kunagi varem pole nii laialist ühinemisläbirääkimiste lainet olnud. 2016. aasta lõpuks on selge, kui paljud omavalitsused ühinevad omaalgatuslikult, siis saab anda ka täpsema hinnangu,» lisas ta.

Nii omaalgatuslikult kui valitsuse poolt läbi viidud ühinemised jõustuvad ametlikult peale 2017. aasta oktoobrikuiseid kohalikke valimisi.

Kohalike omavalitsuste ühinemised 1996-2015

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles