Ilves: soome-ugri kultuuripealinn Obinitsas andis paljudele usku

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Soome-ugri kultuuripealinn Obinitsas andis paljudele usku ja tuge, ütles Setomaal peetud tseremoonial osalenud president Toomas Hendrik Ilves.

«Meie kohuseks on teha palju enam soome-ugri keelte ja kultuuride kestmiseks, kui neid vaid talletada ja säilitada, meie rahvaste säilimise ja edenemise tagab ajaga kaasas käimine ning oma kultuurielu arendamine,» märkis Ilves soome-ugri kultuuripealinna tiitli üleandmisel Ungari linnadele Veszprem´ile ja Iszkaszentgyörgy´ile.

Riigipea tänas kõiki, kes tegid möödunud aastal tööd ja nägid vaeva Obinitsa kui soome-ugrilaste eduka ja tulevikku vaatava pealinna nimel.

«Oluline on, et elame oma kultuuri sees, mitte ei külasta seda muuseumis. Setomaal näeme - elav on teie keel, elav on teie kultuur,» ütles Ilves.

Presidendi sõnul andis kultuuripealinn Obinitsas paljudele usku, et oma kultuuripärandi hoidmine ja arendamine on võimalik.

Ilves kutsus nägema soome-ugrilaste koostööst tõusvat väge, kuna ainult ühiselt suudetakse midagi ära teha. «Lootusetus ei saa kunagi meie abimeheks, sellest tuleb alati üle olla,» ütles Eesti president.

Riigipea nimetas rõõmustavaks vabakondlikku algatust luua soome-ugri külade foorum, mis annab tuge hõimurahvastele ja edendab meie koostööd palju mitmekülgsemalt ning praktilisemalt.

«Selline vabade inimeste vaba tegevus on see, mis aitab üle elada raskeid aegu ja teha suuri asju nagu on soome-ugri kultuuripealinn Obinitsas,» rõhutas president Ilves.

Riigipea kohtus ka setode eestvedajatega, kellega arutas nii Obinitsa kultuuripealinna aastat kui ka Setomaal ettevõtluse edendamist ja kohaliku omapära võimalikult laia tutvustamist. President Ilvesega kohtusid teiste seas ülemsootska  Jane Vabarna, tema eelkäija Annelia Laaneots, Obinitsa kultuuripealinna linnapea Evar Riitsaar, Kauksi Ülle, Rieka Hõrn, Aira Tarros, Rein Järvelill, Margus Timmo, Kaja Tullus.

Ilves osales Obinitsas soome-ugri kultuuripealinna aujärje üleandmisel koos abikaasa Ieva Ilvesega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles