Kohus mõistis kaks inimest tapnud mehele eluaegse vangistuse

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anton Bulbenko
Anton Bulbenko Foto: Politsei- ja piirivalveamet

Viru Maakohus tunnistas eilse otsusega 30-aastase Anton Bulbenko süüdi tapmisega ähvardamises ja kahe inimese tapmises ning mõistis talle liitkaristuseks eluaegse vangistuse. Kohtu hinnangul on Bulbenko ühiskonna jaoks sobimatu ja parandamatult ohtlik inimene.

Bulbenkoga ühes tapmises osalenud 56-aastast Aleksei Lavrenovit karistas kohus 11-aastase vangistusega. 41-aastane Dmitri Jekimov sai kehalise väärkohtlemise eest kaheaastase vangistuse.

Kõigi kolme süüdistatava puhul loetakse karistuse kandmise algust nende kinnipidamise hetkest. Samuti peavad süüdistatavad hüvitama sundraha ja kriminaalmenetluse kulud. Anton Bulbenkolt on välja mõistetud ka tsiviilhagi.

Süüdistuse järgi ähvardas Anton Bulbenko 13. juunil 2014. aastal Narvas Puškini tänava bürooruumis parajasti oma ametikohustust täitnud kohtutäiturit tervisekahjustuse tekitamise ja tapmisega.

Lisaks süüdistati Anton Bulbenkot, Aleksei Lavrenovit ja Dmitri Jekimovit selles, et nad peksid 2014. aasta 2. juulil koos praeguseks surnud naisterahvaga Narvas Rakvere tänaval asuvas korteris 60-aastast meesterahvast. Seejärel Lavrenov ja Bulbenko tapsid kannatanu.  

Bulbenkot ja Jekimovit süüdistati ka selles, et sama aasta 2. juuli õhtust kuni järgmise hommikuni peksid nad Narvas Puškini tänaval asuvas korteris 51-aastast meest. Seejärel lõi Bulbenko mehele noaga korduvalt kaela- ja lõuapiirkonda, mille tagajärjel kannatanu suri.

Otsuse kuulutamisel märkis kohus, et Bulbenkole karistuse mõistmisel ei saa jätta tähelepanuta tema retsidiivsust. «Teda on varem kolmel korral karistatud isikute kehalise väärkohtlemise eest. Hoolimata sellest ei ole ta teinud sellest mingeid järeldusi. Ajas on tema vägivalla teod läinud järjest ohtlikumaks ning brutaalsemaks,» põhjendas kohus.

Bulbenko käitumise ohtlikkust näitab kohtu hinnangul eriti ilmekalt asjaolu, et esimese kannatanu tapmine ei kutsunud Bulbenkos esile mingit kahetsust ning ta jätkas alkoholi tarvitamist. Juba järgmisel päeval otsustas Bulbenko teise kannatanuga tekkinud tühise konflikti lahendamiseks kasutada põhjendamatult jõhkrat vägivalda.

Kohus on seisukohal, et Bulbenko on ühiskonna jaoks sobimatu ja parandamatult ohtlik inimene. Ta eirab järjepidevalt ühiskonnas kehtivaid põhiväärtusi ning inimelu ei oma tema jaoks mingit väärtust.

Kohtumenetluse pooled saavad eilse otsuse vaidlustamise soovist teatada seitsme päeva jooksul.

42 eluaegset vangi

Eesti sai Anton Bulbenko näol juurde 42. eluaegse vangi. Seni oli eluaegseid vange kokku 41, kellest 19 kannab karistust Viru Vanglas ja 22 Tartu Vanglas.

Viimati määrati eluaegne vangistus kolm inimest tapnud Oleg Pitjukovile. Kohtuotsus jõustus 15. juulil 2015.

Loe lisaks: Eesti sai juurde 41. eluaegse vangi

Eilse seisuga on Eestis vange kokku 2795, sh 23 alaealist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles