Korruptsioonis süüdistatavaid hoiti ebaseaduslikult vahi all

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viru vangla.
Viru vangla. Foto: Liis Treimann

Tartu ringkonnakohus leidis neljapäeval, et korruptsioonis süüdistatavad ning üle poole aasta vahi all viibinud Allan Mänd ja Märt Marits viibivad vahi all ilma seadusliku aluseta ning seetõttu tuleb nad viivitamatult vabastada.

Viru maakohus otsustas 16. detsembril Männi ja Maritsa kohtu alla andmise määrusega, et senine tõkend − vahistamine − tuleb jätta muutmata, mis tähendanuks, et mehed peavad istuma vähemalt kuni 4. novembril algava kohtuprotsessini, kirjutab Põhjarannik.

Kuigi süüdistatavate kaitsjad väitsid, et seadusega ette nähtud poole aasta pikkune vahistamistähtaeg oli istungi alguse ajaks juba kaks tundi tagasi täis saanud, leidis prokurör, et tähtaeg kukub alles 17. detsembril kell 12.

Viru maakohtu kohtunik Inna Kirsipuu leidis aga oma määruses, et kui Mänd ja Marits peeti kinni 17. juuni varahommikul, siis saab pool aastat täis 17. detsembril samal kellaajal, kui nad kinni peeti.

Ringkonnakohus nii ei arvanud. «Maakohtu eelistungi ajaks ei olnud süüdistatavad seadusest tulenevalt tegelikult enam vahi all ja seetõttu ei saanud maakohus jätta nende tõkendit muutmata,» seisab ringkonnakohtu määruses, kus öeldakse, et seetõttu tuleb Mänd ja Marits vabastada viivitamatult vahi alt.

Kui ringkonnakohtu lahend jääb jõusse, tähendab see, et Mänd ja Marits on alates 16. detsembrist ebaseaduslikult vahi all olnud.

Allan Mändi süüdistab prokuratuur altkäemaksu andmises endisele vallavalitsuse liikmele Märt Maritsale, Maritsat aga altkäemaksu võtmises ja riigihanke menetluse nõuete rikkumises. Peamised kahtlustused on seotud Allan Männi juhitud Jõhvi plaanitud kaubandus- ja vabaajakeskuse ehitusega.

Altkäemaksu kahtlustus hõlmab Allan Männi poolt arvuti üleandmist Maritsale, samuti viimase tööleasumist keskuse arendusega seotud firmas pärast vallavalitsusest lahkumist.

Pikemalt loe Põhjarannikust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles