VTA: eelmisel aastal analüüsiti 9562 metssigadelt võetud proovi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metssiga.
Metssiga. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Veterinaar- ja toiduameti (VTA) andmetel uuriti mullu 9562 metssigadelt võetud proovi, millest 11,5 protsenti ehk 1095 olid positiivsed.

Positiivsetest oli kütituid sigu 410 ja leituid 685. Aastal 2014 oli uuritud proove 1056, millest positiivseid oli 73 – seega 7 protsenti –, kirjutab Eesti Jahimeeste Selts enda koduleheküljel.

Kui 2014. aasta lõpuks oli Eestis seitse taudistunud ala, siis 2015. aasta lõpuks oli neid juba 26. Aastaga on sigade Aafrika katku levik teinud suure hüppe ning jahimeeste hinnangul tuleb valmis olla ka edaspidisteks seakatku juhtumiteks.

Soojaks perioodiks valmistudes paigutab jahimeeste selts koos VTAga juba praegu külmkambreid üle Eesti – ja seda ka piirkondadesse, kus katku veel täheldatud ei ole. 

Kui 2014. aastal diagnoositi kütitud metssigadel üheksal korral sigade Aafrika katk, siis 2015. aastal oli juhtumeid juba 410. Jahimeeste seltsi hinnangul on seetõttu eriti tähtis, et jahimehed II ja III tsoonis kõikidelt metssigadelt proovid võtaksid ja laborisse edastaks. Nii näiteks diagnoositi viimane taudistunud ala Laekvere vallas tänu jahimehe kütitud metssealt võetud proovile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles