Uus eelnõu muudab töötuskindlustushüvitise taotlemise paindlikumaks

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töökuulutused
Töökuulutused Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Riigikogu sotsiaalkomisjonis algatatud uue eelnõu üks eesmärke on soodustada lühiajaliste tööde vastuvõtmist, muutes korduva töötuskindlustushüvitise taotlemise inimesele paindlikumaks.

Uue eelnõu kohaselt näiteks ei eelne korduval töötuks jäämisel enam toetuse maksmisele 7- ja 60-päevast ooteaega, vaid nii töötutoetust kui ka töötuskindlustushüvitist hakatakse pärast lühiajalist töötamist uuesti töötuks jäädes arvutama avalduse esitamise päevast.

Ka muudab eelnõu töötukassaga suhtlemise paindlikumaks. Nii võib kohustusliku vastuvõtule minemise asemel võtta edaspidi töötukassaga ühendust telefoni teel, seda juhul, kui töötu osaleb tööturukoolitusel või tööpraktikal.

Lisaks võib vastuvõtule tulemise asendada sidevahendi teel pöördumisega kolme kuu jooksul esmase tööotsimiskava koostamisest, kui töötukassa hinnangul suudab inimene leida töö iseseisvalt ega vaja muid tööturuteenuseid kui teavitamine ja töövahendus.

Eelnõuga muudetakse ka töötu mõistet, tööotsimiskava sisu ja koostamise korda ning lisatud on töötu kohustused. Eelnõu eesmärk on tõsta töötute tööotsimise aktiivsust, et kiirendada töö leidmist, ennetada pikaajalise töötuse teket ning võimaldada töötutel paremini keskenduda tööotsingutele.

Riigikogu sotsiaalkomisjoni esimees Urmas Reinsalu annab eelnõu riigikogule üle homme, 24. novembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles