Rõivas Partsi kandidatuurist: kogemused peaksid kaaluma üles soovi poliitiliselt kellelegi ära teha

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Rõivas.
Taavi Rõivas. Foto: Marianne Loorents

Reformierakonna esimees, peaminister Taavi Rõivas kinnitas täna riigikogu ees taas, et peab Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluvat Juhan Partsi Euroopa kontrollikoja liikme kohale sobivaks kandidaadiks.

Rõivas meenutas riigikogus opositsioonilise Konservatiivse Rahvaerakonna saadikurühma arupärimisele vastates, et Eesti kandidaadi Euroopa kontrollikoja liikme kohale otsustab valitsus, kes ei ole kandidaadi esitamist seni veel arutanud. Rahandusminister Sven Sester on teatanud, et pakub kandidaadiks Juhan Partsi.

Kandidaadile esitatavatest nõudmistest rääkides ütles Rõivas, et Euroopa Liidu toimimise lepingu järgi valitakse kontrollikoja liikmed inimeste hulgast, kes kuuluvad või on kuulunud oma riigis auditeerimisasutustesse või kes on selle ametikoha jaoks eriti pädevad. «Tunnistagem, et need on formaalsed ja üsna üldsõnalised tingimused. Lisaks tuleb kandidaadi otsingul loomulikult arvesse võtta kogemusi, rahvusvahelist kontaktivõrku ja ka isikuomadusi,» märkis ta.

Rõivas kinnitas, et peab Partsi kontrollikoja liikme kohale tugevaks kandidaadiks, kelle varasem töökogemus, oskused ja kogemused on piisavad, et Eestit hästi esindada. «Ainuüksi fakt, et tegemist on endise peaministriga, lisab Juhan Partsile rahvusvahelist kaalu ning loomulikult on oluline ka tema kogemus riigikontrolöri ja majandusministrina,» ütles ta.

Poliitilise karjääri olemasolu ei peaks ka minu hinnangul olema takistus mittepoliitilisel ametikohal töötamiseks tulevikus.

Samuti viitas Rõivas riigikontrolör Alar Karise sõnadele, mille kohaselt on Partsi mitmekülgne töökogemus Eesti riigi teenistuses hea eeldus kontrollikoja liikmele esitatavate kõrgete nõudmiste täitmiseks. Ka kontrollikoja praegune liige Kersti Kaljulaid on tema sõnul Partsi pädevaks nimetanud ja märkinud, et kusagil pole öeldud, et kontrollikoja liige peab olema inimene, kes ei ole kunagi poliitikaga kokku puutunud.

«Ma olen selles mõttes nõus, et poliitilise karjääri olemasolu ei peaks ka minu hinnangul olema takistus mittepoliitilisel ametikohal töötamiseks tulevikus,» ütles Rõivas ja lisas hiljem küsimustele vastates, et tema isiklikul hinnangul peaksid kandidaadi kogemused kaaluma praegusel juhul üles soovi kellelegi poliitiliselt ära teha.

Ta ei soovinud riigikogu ees otsesõnu vastata, millal valitsus Eesti kandidaadi otsustab. «Nagu te hästi teate, siis praegune Eesti esindaja on ametis maikuuni. Nii et meil on veel põhimõtteliselt aega selle teemaga tegeleda ja küllap me siis jõudumööda sellega ka tegeleme,» ütles peaminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles