Saksamaa linnades loovad elanikud omakaitsepatrulle

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Köln uusaastaööl.
Köln uusaastaööl. Foto: SCANPIX

Saksamaa linnades on rahvas pärast Kölnis toimunut hakanud looma omakaitsepatrulle - politsei jälgib neid murelikult ning on taolist tegevust avalikult tauninud.

Düsseldorfis alguse saanud liikumise «Üks kõigi, kõik ühe eest» eestvedaja on iraanlane Tofigh Hamid, kes ise pagulasena 30 aastat tagasi Saksamaale tuli. «Vabad inimesed ei tohi vabal maal hirmu tunda,» on mees saksa meediaväljaannetele antud intervjuudes rõhutanud. Ta tunnistab intervjuus, et algatas rahvaliikumise soovist kaitsta oma tüdruksõpra.

Patrullidega on liitunud ka naisi. Üks neist on tudeng Gin Özal , kelle sõnul peavad naised ohvrirollist välja tulema. «Me ei tohi vaikida ja niisuguste asjadega leppida,» rääkis naine RTL intervjuus.

Omakaitsega liitnud inimesed patrullivad viie-kuuekesi koos koertega vabatahtlikult linnas eeskätt nädalavahetuseti ja suursündmuste ajal, et vägivalda vältides korda hoida. «Me pole politsei, näitame vaid kodanikuinitsiatiivi,» selgitas ta, rõhutades, et tegemist pole poliitilise organisatsiooniga. «Mitmekesi on meil võimalik situatsioon lahendada - üks kutsub politsei, teised pildistavad, et oleks tõendeid, koos saame näiteks ohvri vabastada,» selgitas mees RTl kanalil patrulli tegutsemisloogikat. Politsei ja poliitikud on taoliste patrullide tegevust avalikult tauninud.

Sarnaseid patrulle on moodustanud kodanikud ka mujal: näiteks Hamburgi lähedal veidi rohkem kui 12 000 elanikuga Wentorfi asulas asusid kodanike grupid võitlema sagenenud sissemurdmistega - 9 kuuga pandi asulas toime 40 sissemurdmist, mõned lausa päise päeva ajal. Kodanike sõnul lubas politsei asjaga tegelda, kuid nad otsustasid ka ise tänavale tulla, et vargaid tabada.

Suletud Facebooki grupiga «Einer für alle, alle für einen... Düsseldorf passt auf» oli esmaspäevase seisugal liitunud üle 13 700 inimese. Tofigh Hamidi nimelise ja Facebooki andmetel Düsseldorfis elava mehe enda Facebooki kontol leidub aga üsnagi vägivaldseid fotosid relvadega poseerimisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles