Soome politsei: kuritegelikes jõukudes tegutseb 50 eestlast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üheks prioriteediks piiriülese kuritegevuse puhul peetakse narkokaubanduse vastu võitlemist.
Üheks prioriteediks piiriülese kuritegevuse puhul peetakse narkokaubanduse vastu võitlemist. Foto: SCANPIX

Soome politsei andmetel kuulub riigis tegutsevatesse organiseeritud kuritegelikesse jõukudesse tuhat inimest, kellest 800 on soomlased, 50 venelased, 50 eestlased ja ülejäänud teistest rahvustest.

Soome kuritegelike rühmituste juhid on peaasjalikult soomlased ning sealsel organiseeritud kuritegevusel on tihedad sidemed Eestiga, vahendas siseministeerium BNSile Soome kolleegide statistikat.

Eesti, Leedu, Poola ja Rumeenia kurjategijad

Soomlaste arvele jääb suurem osa politseile teada olevatest rasketest narkokuritegudest, kuid alates eelmisest aastast on kasvanud ka neis kahtlustatavate eestlaste arv, kes moodustavad välismaalaste seas suurima rühma.

Narkootikumid tulevad Soome turule väga erinevaid kanaleid pidi. Umbes 90 protsenti amfetamiinist tuleb Soome Eestist või Eesti kaudu (peamiselt Leedust).

Soomes liikuvad välismaised kuritegelikud rühmad pärinevad kõige sagedamini kas Eestist, Leedust, Poolast või Rumeeniast. Nad tulevad ja lähevad peamiselt Helsingi sadamate kaudu. Helsingi ja Tallinna vahel on väga tihe laevaliiklus ja Soome siseministeeriumi hinnangul on loomulik, et ka kurjategijad kasutavad seda võimalust.

Soomes võiks töötada Eesti sideohvitser

Kuna Soome ja Eesti ametivõimudel on ühised eesmärgid organiseeritud kuritegevuse võimalikult efektiivseks tõrjumiseks, on Soome osapoole meelest tähtis, et Eesti saadaks oma sideohvitseri Soome. Soomes on varem töötanud Eesti politsei sideohvitser, kuid praegu Eesti politsei esindajat Soomes ei ole. Teema tuleb arutlusele kolmapäeval siseminister Marko Pomerantsi ja Eestisse visiidile tuleva Soome siseministri Anne Holmlundi kohtumisel.

Soome politsei sideohvitser on töötanud Tallinnas Soome saatkonnas alates 1990. aastatest. Ka Soome piirivalveametil on oma sideohvitser Tallinnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles