Kohus jättis Ain Kaljuranna pangakonto aresti alla

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Sadama juht Ain Kaljurand koos uurijatega vahistamise õhtul.
Tallinna Sadama juht Ain Kaljurand koos uurijatega vahistamise õhtul. Foto: Sander Ilvest

Tallinna ringkonnakohus jättis täna rahuldamata AS Tallinna Sadam eksjuhi Ain Kaljuranna advokaadi kaebuse altkäemaksus kahtlustatava mehe pangakonto arestimisele.

Tallinna ringkonnakohtu pressiesindaja sõnul jättis ringkonnakohus tänase määrusega sisuliselt muutmata Harju maakohtu ligi kuu aega taguse määruse. Määrus on jõustumata ja sellele võib esitada määruskaebuse riigikohtule 10 päeva jooksul.

Ringkonnakohus arutas eile Kaljuranna pangakonto arestimist laiendatud konfiskeerimise tagamiseks. Pangakontol on 95 000 eurot, mille arestimise osas Harju maakohus detsembri keskpaigas määruse tegi. Laiendatud konfiskeerimine võimaldab ära võtta kurjategija vara, kui tema elustiil ja kuritegu annavad põhjust eeldada, et vara on kuritegelikku päritolu.  

Eilsel istungil selgus lisaks, et Tallinna Sadama korruptsiooniasjas kahtlustuse saanud Ain Kaljurannaga seoses on riigiprokuratuur jälil uuel tõendil, mis võib Kaljurannale esitatud kahtlustuse veelgi tõsisemaks muuta. 

Riigiprokuratuur pressiesindaja Ilmar Kahro sõnul ei ole Kaljurannale esitatud kuriteokahtlustuse ulatus praegu veel muutunud - teda kahtlustatakse endiselt altkäemaksu võtmises ligi 367 000 euro ulatuses. Kuid seoses pangakonto arestimisega räägiti kohtus ka põhjustest, miks taotleb prokuratuur praegu laiendatud konfiskeerimise tagamist, ja selleks on uued tõendid kriminaalasjas, mis võivad Kaljurannale esitatud altkäemaksukahtlustuse summat oluliselt kasvatada.

«See suurem summa [mida kohtus mainiti] oli seotud ühe konkreetse tõendiga ja võimalusega viia läbi vara arestimine laiendatud konfiskeerimise tagamiseks,» märkis riigiprokuratuuri pressiesindaja eile õhtul. «Kohtueelse menetluse huvides ei ole prokuratuuril praegu paraku võimalik üksikasjalikult selle tõendi olemust lahti selgitada.»

Arestitud ka sularaha

Möödunud kuu lõpus arutas Tallinna ringkonnakohus ka Kaljuranna kaitsja kaebust kahtlustatava vara arestimise osas. Nimelt arestiti prokuröri taotlusel Kaljurannale kuulunud ning erinevatel läbiotsimistel leitud ligi 323 000 eurot sularaha: mehe talust leitud 181 500 eurot, samuti kahtlustuse saanud Kaido Tambergi kodust leiti sularaha 131 600 euro väärtuses ning ülejäänud ligi 10 000 eurot leiti sadama eksjuhi kodust. Tamberg on ütluste andmise käigus öelnud, et tema juurest leitud suur hulk raha kuulub just Kaljurannale.

Kohus otsustas jätta nii Kaljuranna kui Tallinna sadama teise eksjuhi - Allan Kiili - vara aresti alla.

Kaitsepolitsei kahtlustab Tallinna Sadama endist juhatuse esimeest Ain Kaljuranda ja endist juhatuse liiget Allan Kiili suures ulatuses altkäemaksu võtmises pikema aja jooksul. Altkäemaksu andmises kahtlustas kaitsepolitsei kolme inimest ja altkäemaksu andmisele kaasaaitamises veel kolme inimest.

Riigiprokuratuuri kahtlustuse järgi on Tallinna Sadama endine juhatuse liige Allan Kiil võtnud altkäemaksu miljonite eurode ulatuses ning Tallinna Sadama endine juhatuse esimees Ain Kaljurand sadade tuhandete eurode ulatuses. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles