Šein: ERR ei hakka valimisreklaami edastama

Argo Ideon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tunnustatud meediaekspert Hagi Šein (paremal) sai eile õhtul ringhäälingunõukogu esimeheks, ehkki osa nõukogu liikmeid pidas teda liiga poliitiliseks kandidaadiks.
Tunnustatud meediaekspert Hagi Šein (paremal) sai eile õhtul ringhäälingunõukogu esimeheks, ehkki osa nõukogu liikmeid pidas teda liiga poliitiliseks kandidaadiks. Foto: Raigo Pajula

Ringhäälingunõukogu eile valitud uus esimees, sotsiaaldemokraat Hagi Šein kinnitas, et ERRi kanalid ei hakka kindlasti eelseisva kampaania käigus valimisreklaami edastama.

Šein (65) ütles, et küsimus valimisreklaami edastamisest avalik-õiguslikus meedias, mis mõni aeg tagasi tõstatus, on praeguseks päevakorrast maas. «Nõukogu ei ole seda teemat praegu isegi arutanud,» rääkis ta.

Ka ERRi juhatuse esimees Margus Allikmaa on hiljutises usutluses Postimehele öelnud, et rahvusringhäälingu juhatuse seisukoht olnud ühemõtteline: nad ei soovi poliitilist reklaami oma eetrisse. «Sellega kaasneks nii palju probleeme, et me ei taha seda,» ütles ta.

Allikmaa sõnul on talle isegi sellise teema tekkimine veidi hämaraks jäänud, kuid väidetavalt on see jutuks olnud juba aastaid tagasi.

ERRi nõukogu endist esimeest Andres Jõesaart aga sundisid selle küsimusega kirjalikult õiguskantsleri poole pöörduma erinevates kooslustes tõstatatud küsimused, et valimisreklaam justkui ei olevatki reklaam, vaid avalikkusele oluline teave. Samuti viited põhiseadusele, mis ütleb, et informatsiooni vaba levikut ei tohi põhjendamatult takistada.

«Nõukogu mure oligi, et sellisel juhul võib olla kellegi vaatepunktist võimalik öelda, et piirame informatsiooni saamist,» meenutas Allikmaa.

Šein valiti eilsel koosolekul valdava häälteenamusega rahvusringhäälingu nõukogu uueks esimeheks Jõesaare asemele, kes astus tagasi seoses osalemisega surmaga lõppenud liiklusõnnetuses. Jõesaar jätkab siiski nõukogus lihtliikmena.

«Andres Jõesaar on olnud väga hea ja kompetentne ringhäälingunõukogu esimees, kuid tal juhtus õnnetus,» nentis Šein.

Šein juhib praegu Balti filmi- ja meediakooli, 1990. aastatel oli ta pikka aega ka ETV peadirektor. Tema poliitilise tähelennu üks tipphetki oli toonase Mõõdukate erakonna Tallinna linnapeakandidaadi roll 1999. aasta kohalike omavalitsuste volikogude valimisel.

Enne eilset valikut tõusiski poliitikute seas üles küsimus, et Šein, olgugi tunnustatud meediaspetsialist ja nõukokku kaasatud just eksperdi rollis, kuulub jätkuvalt Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda (SDE). Hääletamine näitas, et parteipiletist hoolimata õnnestus uuel nõukogu esimehel veenda kolleege oma erapooletuses.

«See on ju teada, et ma SDEsse kuulun. Kuid elu on nii läinud, et juba seitse-kaheksa aastat olen ainult lihtliige, poliitilisi ametikohti ei ole ma pidanud,» ütles Šein.

«Samas formaalselt võttes, ringhäälinguseadus annab võimaluse selleks kahtlustuseks, kas esimees tohib kuuluda erakonda. See küsimus tõstatus ka meie koosolekul diskussioonis,» lisas ta.

Ringhäälingunõukogu uus juht leidis samas, et lisaks sellele, et ta ise pole näidanud end ERRi nõukogus poliitikuna, käituvad ka sinna kuuluvad riigikogu erakondade esindajad pigem ekspertidena, jälgides seaduste täitmist ja ERRi arengut.

Eile arutas ERRi nõukogu valimiskampaania kajastamise korraldust avalik-õiguslikus meedias.

«Kajastus saab olema erakondadele huvitavaid võimalusi andev,» märkis Šein. «Tuleb uusi formaate ja uusi põhimõtteid, eelkõige tahame diskussiooni muuta sisuliseks, samas järgides seaduse nõudeid.»

ERRi juhatuse esimees Allikmaa on Postimehele rääkinud, et üks kavatsustest on korraldada valimisdebatte Eesti erinevates paikades, kus toimuvad otseülekanded, ning kaasata ka publikut, et oleks veidi elavam ja põnevam.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles