Tuisublogi: inimesed ei õpi ja kihutavad autodega jääl

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Terve öö sadanud lume tõttu on Tallinnas teeolud väga rasked, mistõttu autojuhtidel tasuks valmis olla tavapärasest palju aeglasemaks liikluseks. 

18.43 Ilmateenistuse andmetel on tänase seisuga Eestis kõige paksem lumekate Harjumaal Kuusalu lähedal Vanakülas. Postimees käis kohapeal uurimas, mida tähendab Eesti kõige paksem lumekate ja kuidas kohalikud elanikud sellega toime tulevad.

17.04 «Lumesadu ja tuisk on muutnud teeolud keeruliseks ning jätkuva lumesaju ja tuisu tõttu on sõiduolud muutlikud üle kogu Eesti. Teeolud on raskemad põhja- ja lääne- Eestis ning vaatamata hooldetöödele tuleb arvestada nii lumiste kui libedate lõikudega pea kõikjal,» kommenteeris Põhja prefektuuri liiklusjärelevalve keskuse juht Hannes Kullamäe.

Ta lisas, et õnneks ei ole muutlikud teeolud praeguse seisuga väga palju kurja teinud.

«Tallinnas ja Harjumaal on küll tavalisest rohkem liiklusõnnetusi (pärastlõunase seisuga 42 liiklusõnnetust), aga neist kannatanuga liiklusõnnetusi on olnud seni kolm,» andis Kullamäe ülevaate.

 Lääne-Eestis on kergemaid plekimõlkimisi ja teelt välja sõite, aga ei midagi väga tõsist, lisas ta. «Küll aga on Lääne-Eestis probleem inimestega, kes ronivad sõidukitega jääle. Seda ei maksaks kindlasti teha väljaspool ametlikku jääteed Haapsalust Noarootsisse. Jää on kohati veel väga õhuke, seda näitavad mitmed juhtumid viimastest päevadest, kus on nii sõidukeid kui ka inimesi läbi jää vajunud. Lõuna prefektuuri piirkonnas aga suurt lumesadu ei ole ning avariisid ei ole tavalisest rohkem,» lisas Kullamäe.

Läänemaal Rohukülas vajus sõiduk ööl vastu teisipäeva läbi jää. Foto:
Läänemaal Rohukülas vajus sõiduk ööl vastu teisipäeva läbi jää. Foto: Foto: Eduard Laur

Ilmselt mängib suhteliselt rahulikult möödunud päeva esimeses pooles oma rolli ka see, et kehvade teeolude tõttu on inimesed tavalisest tähelepanelikumad ja valvsamad, usub politsei. «Heameelt teeb see, et täna on inimesed liikluses olnud ka üksteise suhtes mõistlikumad ning on tunda, et arvestatakse üksteisega. Lumiste teeoludega võtab nii liikuma kui ka pidama saamine rohkem aega. Õnnetusi saab ära hoida, kui sellega arvestada ja jätta kaasliiklejatele ruumi ja aega manööverdada. Loodame, et inimesed suudavad kaine mõtlemise ja rahulikkuse säilitada ka kohe algava õhtuse tipptunni ajal.»

 Samas paneb PPA südamele, et väga paljud juhid sõidavad ringi lumest puhastamata autodega. «Üks asi on see, et korralikult puhastamata aknad ja tuled või suurem hang kapotil vähendab nähtavust, kuid vähemalt sama tähtis on ka see, et sinu sõidukilt tuiskav või lausa maha kukkuv lumi võib teisi juhte ehmatada ja kindlasti vähendab see teiste liiklejate nähtavust. Praegu on lumi õnneks kohev ja tõenäoliselt kellelegi viga ei tee, kuid seda lihtsam on seda ka auto pealt ära lükata,» selgitas Kullamäe.  

Eriti oluline on, et oma sõidukite katuseid puhastaksid kaubikute, busside ja veoautodega sõitjad. Puhastamata suurema sõiduki katusel on väga suur kogus lund, millest näiteks Tallinnas, Järvevana teel kiiruse kasvades piisab selleks, et taga sõitvate autode jaoks nähtavus päris pikaks ajaks ära nullida. «Eriti ohtlikuks muutub see siis, kui see lumi kokku pakib, osaliselt sulab ja siis uuesti jäätub – suuremad jääkamakad võivad katustelt maha kukkuda kurvides, kiiruse kasvades või pidurdades ning kui selle alla peaks jääma teine sõiduk või hoopis jalakäija, võivad tagajärjed olla väga tõsised. Seega ennetage võimalikke probleeme ja puhastage oma sõidukeid lumest ja jääst korrapäraselt!»

Kuna ilmaolud on veel vähemalt täna keerulised, soovitab PPA ilma tungiva vajaduseta sõitma mitte minna. Eriti algajad ja eakad juhid ning ka teised, kes ennast liikluses ebakindlalt tunnevad – jätke praegu parem autod koju ja kasutage ühistransporti.

 Kolm kannatanuga õnnetust Harjumaal:

  • Tallinnas, Tehnika tänava 109 juures kella 13.30 paiku sai jalakäija, 1941. aastal sündinud meesterahvas, ülekäigurajal löögi sõiduautolt. Jalakäija viidi tervisekontrolliks haiglasse.
  • Tallinn-Tartu maantee 51. km põrkasid kella 13.45 ajal kokku kaks veokit, ühe veoki juht viidi haiglasse tervisekontrolli.
  • Tallinnas Vesivärava 37 juures ületas 1944. aastal sündinud naisterahvas punase tulega teed ja sai löögi sõiduautolt. Jalakäija viidi tervisekontrolliks haiglasse.

16.57 Õnneks ei ole hetkel miinuskraadid kuigi suured. Sest näiteks Kohtla-Järvel on inimesed endiselt kütteta! Fotograaf käis sealset olukorda pildistamas, pikemat lugu loe siit.

Foto:
Foto: Foto: Ilja Smirnov

16.10 Nõmme teeolud on rahuldavad. Lumetõrjetööd Nõmme linnaosa tänavatel algasid eile õhtul, kui tänavatele tehti peale esimene ring. Täna hommikul alustati teise ringiga, millega loodetakse lõpule jõuda umbes kella kuueks, teatas linnaosavalitsus.

Nõmme linnaosavanema Tiit Teriku sõnul olid linnaosa magistraaltänavad päevase kontrollsõidu ajal rahuldavas seisus, kõrvaltänavate sõiduteedel oli kohevat lund olenevalt asukohast 5-15 cm. «Loodetavasti lund enam juurde ei saja ja õhtuse tipptunni lõpuks on Nõmme tänavad sahatud,» lausus Terik.

Nõmme magistraaltänavatel lükkab lund neli soolapritsiga lumesahka ja kolm kõnniteede traktorit, kõrvaltänavaid hooldab neli lumesahaga traktorit ning üks traktor kõnniteede jaoks. Samuti on linnaosas väljas kolm labidameeste brigaadi.

Lumekoristusega seotud probleemidest Nõmme linnaosas saab teatada N&V OÜ telefonil 621 7740 või e-kirja teel info@nvhooldus.ee. Samuti on Nõmme linnaosa kodulehel www.tallinn.ee/nomme rubriigis «Hetkel oluline» lumekoristusega seotud ettepanekute teatamiseks spetsiaalne vorm.

16 Teeinfo teatas, et pärastlõunal on sõiduolud muutlikud üle Eesti, Põhja- ja Lääne-Eestis pideva lumesaju tõttu raskendatud. Vaatamata hooldetöödele tuleb teedel arvestada lükkamata lumega ja võimalike tuisuvaaludega.

Teeilmaprognoosi andmetel jätkub lumesadu õhtul ja öötundidel paljudes kohtades, kohati tuiskab.

Meeldetuletuseks sõidukijuhtidele liiklemisel talvistes teeoludes:

  • Väldi möödasõite! Muutlike ilmaolude korral ole eriti ettevaatlik, sest ka lühikese distantsi korral võivad teeolud oluliselt erineda.
  • Hooldemasinast möödumisel ole ettevaatlik. Arvesta, et eesolev tee on hooldamata.

15.45 Mupo hakkab valesti pargitud sõidukeid teisaldama. «Mupo patrulli öine kontrollkäik näitas, et vanalinnas kehtiva talvise parkimiskorralduse eirajaid oli lubamatult palju - 22 juhtumil oli tegemist  rikkumisastmega, mille puhul trahviteate väljakirjutamine oli möödapääsmatu. Lähiajal hakkab mupo lumekoristust takistavaid sõidukeid vajadusel teisaldama,» teatas mupo pressiesindaja. Tänase päeva jooksul on mupo lühinumbrile tehtud ligi 30 väljakutset – kõik seoses koristamata lumega.

Foto: Tairo Lutter
Foto: Tairo Lutter Foto: Tairo Lutter / Postimees

15.39 Tallinna kommunaalameti juhataja asetäitja Tarmo Sulg kinnitas, et teede olukord on ühtlaselt normaalne. «Peamagistraalid on isegi hästi sõidetavad, ma ütleks,» lisas Sulg, kuid toonitas, et teed on siiski lumised ja esineb ka libedust. «Päris musta asfalti ei saa lumesajus lubada.»

Sule sõnul ei ole kuskil Tallinnas karta, et autojuht lumehange kinni jääks.

Lasnamäe linnaosa teatas, et lumekoristustöödesse on kaasatud kõik ressursid. Täna oli idapiirkonnas väljas kümme sahka, 12 väiksemat sahka ning viis käsitööbrigaadi.

Lasnamäe kvartalisiseseid kõnniteid puhastas ööl vastu tänast üks lumesahk ning hetkel on väljas kaks sahka. Kivila tänava ümbruses puhastasid kõnniteid kaks traktorit ning Laagna teed puhastas kolm lumesahka.

Samas on murekoht, et lumetõrjetöid takistavad tänavate ääres parkivad autod. Samuti jätab mõnel pool soovida kõnniteede puhastustempo ja kvaliteet.

Foto: Tairo Lutter
Foto: Tairo Lutter Foto: Tairo Lutter / Postimees

14.49 Lääne prefektuuri pressiesindaja ütles Postimehele, et kell 14.49 anti häirekeskusele teada, et Lääne-Nigula vallas Kuijõe külas on kütuseveok teelt välja sõitnud. Esialgsetel andmetel leket ei ole ja sündmuskohal on päästjad.

Maanteeinfokeskuse teatel on Läänemaal Risti-Kuijõe maantee 11. kilomeetril juhtunud liiklusõnnetus, mistõttu on avariipaigas liiklus suurtele veokitele suletud.

14.36 Värske ilmateenistuse info põhjal liigub Eestis lumesadu ja tuisku põhjustav madalrõhkkond piki Lääne-Venemaad põhja suunas ja selle jõud on homme raugemas. Lumesadu jääb homme harvemaks ning tuul nõrgeneb järk-järgult, kirjutab sünoptik Ele Pedassaar. Pöörise serva mööda saabub Eestisse külmem õhumass ning järgnevad paar päeva tuleb meil arvestada kargema õhuga. Näiteks ilmateenistuse nädalaprognoosi kohaselt on laupäeva öösel õhutemperatuur -15..-20, päeval -10..-15 kraadi.

Homme on aga pilves selgimistega ilm. Kohati sajab lund, tuiskab. Puhub loode- ja läänetuul 5-10, saartel ja rannikul põhja- ja loodetuul puhanguti 15 m/s, õhtuks nõrgeneb. Õhutemperatuur on -8..-13, saartel -4..-9 kraadi.

14.30 Teeolud Mäos Tallinna-Tartu maanteel. Järvamaa teeolude galeriid vaata Järva Teatajast.

Lugeja foto.
Lugeja foto. Foto: Lugeja foto

13.52 Tallinna Linnatranspordi ASi avalike suhete spetsialist Urmas Tooming kinnitas, et ühistransport sõidab Tallinnas jätkuvalt vaba graafiku alusel. Sellega tuleb arvestada tõenäoliselt päeva lõpuni. «Bussid sõidavad nii nagu suudavad, aga olukord sõltub ilmaoludest ja sellest, kuidas tänavaid puhastatakse, kuidas liiklus linnas sujub.»

13.17 Teeilm teatas, et prognoosi kohaselt lumesadu ja tuisk jätkuvad ning kohati on rannikul sadu intensiivsem. Kuna tuul on merelt ja meri jäävaba, siis lumesaju lõppu on raske prognoosida. Seega on lumesaju piirkondades teeolud jätkuvalt rasked ning sihtpunkti jõudmiseks tuleks varuda aega.

Teeolud Kuusalus. Allikas: Tark Tee
Teeolud Kuusalus. Allikas: Tark Tee Foto: Tarktee

12.31 Tallinna kommunaalameti juhataja asetäitja Tarmo Sulg ütles Postimehele, et käsibrigaadid on praegu kõige rohkem hätta jäänud Lasnamäe ja Pirita piirkonnas, kus bussipeatusi ei ole veel puhtaks roogitud. «Me ei ole rahul mõne piirkonna käsitöödega, kus ei ole lumekoristusega hakkama saadud,» nentis ta. Intensiivsema liiklusega kohtades on bussipeatused Sule sõnul päris heas korras, aga linna äärealadel ei ole igale poole jõutud.

«Praegu ei lähe keegi kojugi. Pidevalt nii saha- kui ka käsitöögrupid ja traktorid toimetavad,» lausus Sulg. Lume ladustuskohti kommunaalamet avaldada ei taha, kuna muidu veavad eraisikud selle ühe päevaga oma lund täis.

Paljud eramajade omanikud on täna hommikul Sule sõnul oma töö ära teinud, aga arvestada tuleb sellega, et päeval sajab lund pidevalt juurde. «Nüüd on juba lõuna ja päev läbi on sadanud, on ikka väga palju kõnniteid, mis tuisu tõttu ei ole hästi läbitavad. Lumeolud on majapidamiste jaoks rasked.»

Ohutussaartel tuleb linnas lepingu järgi lund ära hakata vedama siis, kui lumekuhi kasvab kõrgemaks kui 50 cm.

12.20 Jätkuva lumesaju ja tuisu tõttu on sõiduolud muutlikud üle Eesti, teatas maanteeamet. Põhja-ja Lääne-Eestis võivad teeolud olla raskendatud. Vaatamata hooldetöödele tuleb arvestada nii lumiste kui libedate lõikudega pea kõikjal.  

11.56 Politsei on alates südaööst saanud Põhja prefektuuri piirkonnas 30 teadet liiklusõnnetusest. Ühtegi rasket liiklusõnnetust, kus mõni kannatanu oleks tulnud haiglasse toimetada, pole Põhja prefektuuri pressiesindaja Helen Uldrichi sõnul õnneks olnud. Et kõigi liiklusõnnetuste puhul pole politseile teadaandmise kohustust, võib plekimõlkimisi olla juhtunud ka rohkem.

Eile tööpäeval registreeriti kella 8ks kuni 17ni Harjumaal kokku 57 liiklusõnnetust, tavapärasel päeval juhtub Põhja-Eestis paarkümmend avariid, kuhu politsei kutsutakse. ERGO kahjukäsitluse klienditeeninguse grupi juht Taavi Kööts ütles, et viimasel paaril lumesajusel päeval on pea 200 kliendil toimunud suurem või väiksem plekimõlkimine. Esialgsed kahjud kokku on umbes 400 000 eurot. Loe edasi.

Eile õhtul kella 19 ajal juhtus liiklusõnnetus Tallinnas Rannamõisa teel Kakumäe Selveri juures, kus põrkasid kokku kolm sõiduautot. Haiglasse viidi kolm inimest, neist üks oli laps. Liiklus oli sündmuskohal häiritud.

11.39 Tallinna kommunaalameti juhataja Ain Valdmann rääkis Postimehele, et transpordiametiga arutati täna ohutussaartelt lume vedamise alustamist, kuna lühem inimene, näiteks väike laps ei paista ülekäiguradade ääres enam lumehunnikute tagant välja. Seda tööd alustatakse õhtul. Olukorda patrullib Tallinna linnas hetkel kommunaalameti juhataja asetäitja Tarmo Sulg, kelle sõnul peaksid praegu kõik ühistranspordi read kontrolli all olema. 

Lumised bussipeatused. Foto:
Lumised bussipeatused. Foto: Foto: Mihkel Maripuu

11.33 Tallinna kommunaalamet teatas, et täna hommikul kell 8.00 mõõdeti lumekatte paksususeks Tallinn-Harku ilmajaama andmetel 24 cm. Prognoosi järgi tuisk jätkub ja õhutemperatuur on kuni 10 miinuskraadi.

Möödunud ööpäeval oli Tallinna tänavate koristamisel väljas 73 ühikut lumetõrje tehnikat ja 31 käsitsitöö brigaadi kokku 83 inimesega. Sõiduteedele on puistatud 559 tonni kloriide ja 16 tonni sõelmeid. Vanalinnast ja kesklinnast veeti välja 840 kuupmeetrit lund.

Lumekoristus Tallinnas. Foto:
Lumekoristus Tallinnas. Foto: Foto: Mihkel Maripuu

11.21 Südalinnast kaugemal on suuremad teed sõidetavad, aga bussipeatuste kõnniteed pole ei sahka ega labidat näinud. Ka elamute esised kõnniteed on üle ühe puhtaks roogitud. Suur hulk majaomanikke on oma kohustused täiesti täitmata jätnud.

Kõnniteed Tallinnas. Foto:
Kõnniteed Tallinnas. Foto: Foto: Mihkel Maripuu
Lnna kõnniteedel saab kelgutada. Foto:
Lnna kõnniteedel saab kelgutada. Foto: Foto: Mihkel Maripuu

Mupo tuletas eelmine nädal meelde, et vastavalt Tallinna linna heakorra eeskirjale on kinnistu ja ehitise omanikul kohustus teostada kinnistuga või ehitisega külgneval puhastusalal heakorratöid, sealhulgas lumekoristust ja libedusetõrjet. Puhastusalal tuleb heakorratööde tegemine lõpetada hommikul kella 7.00ks (v.a rasked ilmaolud). Vajadusel tuleb ala puhastada ka päeva jooksul. Libedusetõrjeks tuleb kasutada puistegraanuleid, mille läbimõõt on 2-6 mm. Keelatud on kasutada tuhka või kloriide.

Majaomanikel on keelatud:

  • paigutada lund sõiduteele, kuhjata lund trammiteele lähemale kui ühe meetri kaugusele trammirööpast. Ehitise katuselt mahalangenud või koristustööde käigus mahaaetud lund ei ole lubatud jätta kõnniteele ja sõiduteele. Pärast lume mahalangemist või mahaajamist tuleb lumi ära vedada või paigutada kinnistule, mille oluliseks osaks ehitis on.
  • sõiduteedel hooldustööde teostamise käigus paigutada lund ja jääd kõnniteele. Lund võib paigutada kõnniteele juhul, kui jalakäijatele ja jalgratturitele jääb vähemalt 1,1 m käiguruumi;
  • paigutada lund ühissõidukite peatusesse kogu tema pikkuses ning ühissõidukite peatusesse viivatele kõnniteedele;
  • kuhjata kloriidisegust puistematerjali või lund puude ümber või tänavaga külgnevale haljasalale, paigutada kloriidisegust puistematerjali, lund või muud prahti linnametsa, haljasalale või mujale selleks mitte ettenähtud kohta.

Tehnilise järelevalve amet (TJA) tuletas ehitiste omanikele meelde, et ohutuse tagamiseks tuleb jälgida katusele kogunenud lume kogust ning vajadusel lumi ja jää õigeaegselt ära koristada. Loe pikemalt.

11.15 Ilmateenistuse andmetel oli täna hommikul kella 8 lumikatte paksus Vanaküla külas Kuusalu vallas 40 cm. Kõigi aegade sügavama lume rekord tuleb esimese Eesti Vabariigi aegadest – 1924. aasta veebruaris mõõdeti lumikatte paksuseks 104 sentimeetrit.

Lumekaart. Allikas: Ilmateenistus
Lumekaart. Allikas: Ilmateenistus Foto: Kuvatõmmis

10.28 Kogenud sahamees Arvo Neuhaus (59) rääkis Virumaa Teatajale, et alustas üleeile Rakveres koos viie maakonna sahamehega tööd juba kell 4 hommikul ning kella 8ks kõike veel puhtaks pühkida ei jõutud. Vaata ka Postimehe videolugu Tallinna teede puhastamisest. Pingelisest tööst rääkis kalluri juht Igor Fetissov, kes on tegelenud lumepuhastusega nõukogude ajast saati.

10.37 Tallinnas Laagna teel hommikul toimunud plekimõlkimine. Lugeja üles võetud video. Saada ka oma pilte või videoid tänasest tuisusest ilmast üle Eesti!

10.29 Tabasalu lähedal sõitis täna hommikul tuisu tõttu koolibuss külg ees kraavi ning takistab siiani liiklust. Vaata rohkem pilte siit.

Liiklusõnnetus Tabasalu juures. Foto:
Liiklusõnnetus Tabasalu juures. Foto: Foto: Martin Ilustrumm

9.42 Ühissõidukid sõidavad vabas graafikus. Tallinna Linnatranspordi AS (TLT) andis teada, et seoses terve öö kestnud ja jätkuva lumesajuga on liiklus Tallinnas tugevalt häiritud, mistõttu ei suuda ühissõidukid sõidugraafikust kinni pidada. TLT palub sõitjatelt mõistvat suhtumist.

8.30 Järve Selveri eramajade ümbruses olid teed väga libedad, aga eramajade omanikud olid ilmselt juba kella 6 ajal oma majaesise kõnnitee ilusti puhtaks rookinud. Alkoholipoe Feenoksi ees polnud lumelabidat veel kätte võetud. Soppa oli seal piirkonnas teedel palju.

7.45 Saue Olerexi bensiinijaama juures sõitsid sõiduautod mööda kõnniteed ja vastassuunavööndis, kuna üks reka ei suutnud libedal teel sooritada vasakpööret. Selleks et temast mööda saada, tuligi sõiduautodel liikuda kõnnitee peal või vastassuunavööndis – see oli paras üllatus jalakäijate jaoks. Sõidutee oli väga libe.

7.30 Tartus juhtus eile hommikul kella 7.48 paiku liiklusõnnetus, kus ülekäigurajal tänavat ületanud 12-aastane tüdruk jäi kahest eri suunast tulnud autode vahele. Vastassuunast ülekäiguraja poole liikunud sõiduauto Honda Accord, mida juhtis 54-aastane Tõnu, ei saanud sõidukit pidama ja libises samuti ülekäigurajale, selle tulemusel jäi jalakäija kahe sõiduki vahele.

7.25 Oli näha, et liiklemine sõiduteedel on raskendatud ja autod sõidavad väga aeglaselt. Tipptunnil tasuks sellega arvestada, et sihtkohta jõudmine võtab märksa rohkem aega. 

Kolmapäeva hommikul oli Pirita teel suur ummik. Foto:
Kolmapäeva hommikul oli Pirita teel suur ummik. Foto: Foto: Sander Ilvest

KOLMAPÄEV, 13.01.2015

Hooldetöödele vaatamata tuleb nii lumiste kui ka libedate lõikudega arvestada  pea kõikjal Eestis, hoiatas maanteeameti teeinfo.

Varajastel hommikutundidel on teeolud põhi- ja suurematel tugimaanteedel piirkonniti peamiselt muutlikud. Põhja-ja Lääne-Eestis võivad teeolud olla raskendatud jätkuva lumesaju tõttu. Põhjarannikul võib esineda pinnatuisku. Sajupiirkondades on piiratud nähtavus.

Prognoositavalt päeval sajab lund ja tuiskab. Teedel püsib libeduse oht.

Meeldetuletuseks sõidukijuhtidele liiklemisel talvistes teeoludes:

• Libeduse oht on kõige suurem sildadel, viaduktidel, metsavahelistel teelõikudel, ristmike kiirendus- ja aeglustusradadel, bussipeatuste läheduses, raudteeülesõitudel jm. Neis kohtades toimub rohkem pidurdamisi ja kiirendamisi ning lumi ja jää lihvitakse kiiremini libedaks.

• Väldi möödasõite! Muutlike ilmaolude korral ole eriti ettevaatlik, sest ka lühikese distantsi korral võivad teeolud oluliselt erineda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles