10 uudist, mida võiksid teada: kolmapäev, 13. jaanuar

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  1. Urve Palo võitis kohtus Väinamere Liine

    Urve Palo. Foto: Tairo Lutter

    Harju maakohus otsustas, et endine majandusminister Urve Palo ei ole Väinamere Liinide praamihanke pakkumuse kohta valeandmeid esitanud, öeldes et see oli Tallinna Sadama tütarfirma pakkumusest 60 miljonit eurot kallim.

    OLULIST

    • «Väinamere Liinid OÜ esitas möödunud aasta 14. septembril maakohtule Urve Palo vastu alusetu hagi andmete ümberlükkamiseks. Kohus jättis oma 12. jaanuari otsusega hagi rahuldamata.»

    • Kohtu hinnangul oli väide, et Väinamere Liinide pakkumus oli Tallinna Sadama pakkumusest 60 miljonit eurot kallim, tõene, kui riik ei kasuta väljaostu optsiooni, mistõttu andiski õiguse Palole.

    Urve Palo võidust Väinamere Liinide üle loe postimees.ee-st

  2. Tuisublogi: Tallinna kommunaalamet lubab, et keegi lumehange kinni ei jää

    Lumine Tallinna linn. Foto: Mihkel Maripuu

    Terve öö sadanud lume tõttu on Tallinnas teeolud väga rasked, mistõttu autojuhtidel tasuks valmis olla tavapärasest palju aeglasemaks liikluseks. 

    OLULIST

    • «Mupo patrulli öine kontrollkäik näitas, et vanalinnas kehtiva talvise parkimiskorralduse eirajaid oli lubamatult palju - 22 juhtumil oli tegemist  rikkumisastmega, mille puhul trahviteate väljakirjutamine oli möödapääsmatu. Lähiajal hakkab mupo lumekoristust takistavaid sõidukeid vajadusel teisaldama.»

    • Värske ilmateenistuse info põhjal liigub Eestis lumesadu ja tuisku põhjustav madalrõhkkond piki Lääne-Venemaad põhja suunas ja selle jõud on homme raugemas. Lumesadu jääb homme harvemaks ning tuul nõrgeneb järk-järgult, kirjutab sünoptik Ele Pedassaar.

    Järjekordselt ootamatult saabunud tuisust loe postimees.ee-st

  3. Pretsedent päästab OÜ-tajaid

    Maria Entsik. Foto: Mihkel Maripuu

    Eelmise aasta detsembri keskel jõustus Tallinna ringkonnakohtu lahend kütuseärimees Joonas Maanurme suhtes, kes mõisteti süüdi maksudest kõrvale hoidmises.

    OLULIST

    • Nimelt leidis riigikohus 2014. aasta lõpus, et kui firmal on ainult üks omanik ning ta sealt raha alusetult välja võtab, siis seda ei saa pidada omastamiseks, mida võiks kriminaalkorras karistada.

    • Kui omanik võtab firmast raha välja nii, et peale osaühingu kellegi huve ei kahjustata, ent riigile jäävad maksud maksmata, siis võib teda süüdistada maksuõigusrikkumises; kuni 40 000 euro suurused rikkumised käivad väärteo, üle selle juba kriminaalasja alla.

    OÜ-tamist puudutavast kohtuotsusest loe postimees.ee-st

  4. Kohtul on Tõnis Haaveli suhtes kannatus katkemas

    Tõnis Haavel (keskel) 2015. aasta alguses Hardo Pajula raamatu esitlusel. Foto: Liis Treimann

    Investeerimiskelmusele kaasaaitamises süüdi mõistetud Tõnis Haavel ei ilmunud eile juba kuuendat korda Harju maakohtusse, kus oleks pidanud arutatama tema varade ja kohustuste nimekirja.

    OLULIST

    • Kohtust öeldi Postimehele eelmise aasta lõpus, et nad ei saa aresti või sundtoomist rakendada enne, kui neil on õnnestunud võlgnikule kutse koos hoiatusega kätte toimetada.

    • «Kohtulahend, mille alusel on võlgnevus välja mõistetud, jääb jätkuvalt kehtima, kuna see on jõustunud. Samuti jätkab kohtutäitur täitemenetlust võlgnevuse sisenõudmiseks.»

    End kohtu eest varjavast Tõnis Haavelist loe postimees.ee-st

  5. Neste juht: kütuse hind tänavu märkimisväärselt ei tõuse

    Neste juht Ivar Kohv. Foto: Sander Ilvest / Postimees

    Madal nafta hind ja tihe konkurents hoiavad tarbija jaoks kütuse hinna madalal ka järgmisel aastal, arvab Neste Eesti peadirektor Ivar Kohv. Kütuseturul käib tema sõnul iga kliendi nimel tihe rebimine. 

    OLULIST

    • «Spekuleerime siiski, et sisseostuhind langeb 10 sendini, ja kui lisame aktsiisi-, varu- ja käibemaksu (ligi 62 senti) ning jaemüüja marginaali, siis madalaim võimalik bensiiniliitri hind jääb 75 ja 80 sendi vahele.»

    • Eesti müügimahud on tõepoolest kasvanud, marginaalid aga on käimasoleva hinnavõitluse tulemusel oluliselt kokku kuivanud. Need ei ole tõenäoliselt võrreldavad meie naaberriikide näitajatega.

    Intervjuud Neste Eesti juhiga loe postimees.ee-st

  6. Lätis juhtunud õnnetuses hukkus Eesti ärimees Mati Heinsar

    Mati Heinsar Eesti auto- ja mootorrattaspordi 90. juubelil. Foto: Liis Treimann

    Lätis juhtus eile keskpäeval liiklusõnnetus, milles sai surma Eesti ehitusettevõtja Mati Heinsar.

    OLULIST

    • Kohaliku politsei teatel sõitis haagisega traktor otsa sõiduautole Mercedes-Benz. Kokkupõrke tagajärjel hukkus Mercedes-Benzi juht, 1965. aastal sündinud Eesti kodanik. 1955. aastal sündinud kaasreisija, kes on samuti Eesti kodanik, sai vigastada.

    • Esialgseil andmeil võis liiklusõnnetuse põhjustada vale kiiruse valik. Samas ei välista võimud, et oma rolli mängisid libedad teeolud, mistõttu võis traktor kalduda vastassuunda.

    Eesti ärimehe traagilisest hukkumisest loe postimees.ee-st

  7. SMS-112 aitab seal, kus tavapärased viisid hätta jätavad

    Kergliiklusteel jalgrattaga kukkudes on hea edastada asukoha GPS koordinaadid, kuna see aitab päästjatel hättasattunut üles leida. Foto: Häirekeskus

    Kolm aastat on Eestis kasutusel olnud SMS-112 teenus, mis on mõeldud ennekõike kuulmis- ja kõnepuudega inimestele – kuigi oma roll selles, et nad hädaolukorras õigel ajal abi saaksid, on nii pereliikmetel kui ka näiteks tänaval juhtunud õnnetuse pealtnägijatel.

    OLULIST

    • Häirekeskusele laekub kuus üks või kaks SMS-kutsungit. Harvad ei ole olukorrad, kus näiteks nooremad kurdid saadavad hädaabisõnumi olukorra kohta, mis vajab politsei sekkumist.

    • «Seega on meie sõnum kuulmis- ja kõnepuudega inimestele: palun tehke endale kiireks hädaabisõnumi saatmiseks SMS-112 kasutajakonto,» ütles häirekeskuse töötaja.

    SMS-kutsungi teenusest loe postimees.ee-st

  8. Kodusünnitus päädis vastsündinu elustamisega

    Foto: Scanpix

    Eelmisel nädalal tuli Postimehe andmetel pärast kodusünnitust elustada ühte Harjumaal ilmavalgust näinud last.

    OLULIST

    • «Ma olen ainus kodusünnituse litsentsiga ämmaemand Eestis ja selliseid olukordi ei tule tihti ette. Minu elus ei ole seda varem kunagi ette tulnud,» ütles staažikas meedik.

    • Kuna laps viidi lastehaiglasse, siis ämmaemanda sõnul annab haigla selle juhtumi ilmselt ravikvaliteedi komisjonile uurimiseks.

    Ootamatusest kodusünnitusel loe postimees.ee-st

  9. Toitumisharjumuste muutmine võib hüperaktiivse lapse terveks teha

    Lapse käitumishäire põhjuseks võib olla nii tähelepanuvajadus kui ka väär toitumine. Foto: Philippe Lissac/GODONG/picture-alliance/Godong

    Psühholoogi ja toitumisterapeudi Annely Sootsi sõnul võib üha suuremat osa lapsi vaevava aktiivsus- ja tähelepanuhäire ehk hüpperaktiivuse põhjus olla vales toitumises.

    OLULIST

    • «Kui psühholoogilised faktorid on välistatud, võiks kontrollida ka võimalikku kokkupuudet keskkonnamürkidega.»

    • Sootsi hinnangul võib lapse käitumishäirete põhjuseks olla näiteks ebatervislik kiirtoit ja veresuhkru taseme kõikumine või omega-3 rasvhapete puudus.

    Hüperaktiivsete laste ja toidu seostest loe postimees.ee-st

  10. Kas vinge tehniline uuendus viib X-mängud massidesse või tapab need?

    Curie nime kandev tehnikavidin kuvab X-mängudel meeste lumelaua pargisõidu ja lumelaua hüpete ajal televaataja ekraanidele erinevat infot hüppe kohta. Foto: Ekraanitõmmis xgames.espn.go.com

    Jaanuari lõpus peetakse USAs Aspenis esktreemspordi kõige mainekam talvine võistlus: medaleid hakatakse jagatama X-mängudel. Tänavu on võistluse vastu suur huvi ka eestlastel, kuna esimest korda on sinna saanud kutse ka Eesti vigursuusataja Kelly Sildaru. Seekord katsetakse ka tehnilist uuendust, mille abil üritatakse kõike toimuvat pealtvaatajatele arusaadavamaks teha. Samas leiab osa alaga kokku puutuvaid inimesi, et liigne keskendumine tehnikale võib panna tõsise põntsu loomingulisusele.

    OLULIST

    • «Minu vaatevinklist on lahe see, et tehnika aitab nüüd trikkide keerukuse inimestele arusaadavaks teha. See on meie jaoks olnud pikalt suureks väljakutseks.»

    • «Asjad kipuvad minema selles suunas, et võidab see, kes rohkem pöördeid teeb. Asjad on aina rohkem raamides.»

    Uuendustest vigursuusatamises loe postimees.ee-st

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles