Valitsus soovitab taksojuhtide keelenõude jõustumise edasi lükata

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Takso vanalinnas.
Takso vanalinnas. Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Valitsus annab suure tõenäosusega oma neljapäevasel istungil heakskiidu ettepanekule, millega sisuliselt lükkaks taksojuhtide eesti keele oskuse nõude tasemel B1 ühe aasta võrra edasi.

Valitsus annab oma arvamuse kahele ühistranspordiseaduse muutmise eelnõule. Ühistranspordiseadus kehtestab nõude, et taksojuhina tegutsemiseks peab taksojuhil olema teenindajakaart, ning üheks teenindajakaardi saamise tingimuseks on keeleoskus vähemalt tasemel B1. Teenindajakaardita võib taksojuht praegu kehtiva ühistranspordiseaduse kohaselt töötada kuni 31. märtsini 2016.

Majandus- ja taristuminister Kristen Michal teeb valitsusele ettepaneku põhimõtteliselt toetada riigikogu liikmete Deniss Boroditši ja Urve Palo algatatud ühistranspordiseaduse muutmise seaduse eelnõu, mille kohaselt saab kuni 1. aprillini 2017 taksoveol sõidukijuhina töötada ka isik, kellel ei ole antud teenindajakaarti.

Boroditš selgitas BNS-ile, et kuna märtsi lõpuni jäänud aja jooksul ei jõua kõik taksojuhid teenindajakaarti taotleda, siis selleks ongi vajalik teenindajakaardi omamise nõude edasilükkamine aasta võrra.

Teenindajakaardi saamiseks vajalike dokumentide, sealhulgas ka B1 tasemel keeleoskuse tõendi, esitamise nõue aga jääb ettepaneku kohaselt seaduses kehtima.

Kommenteerides Keskerakonna esitatud sarnast seaduseelnõu ettepanekut, mille minister Michal soovitab valitsusel tagasi lükata, märkis Boroditš, et see läheb kehtivate seadustega vastuollu.

Valitsuse arvamus tuleb esitada 21. jaanuariks riigikogu majanduskomisjonile.

Taksojuhtuide keeleoskuse nõue tuli teravalt päevakorda Narvas, kus seaduse jõustumisel ähvardab keelenõude tõttu töötuks jäämine valdavat osa linna taksojuhtidest.

Selle kohta on esitanud Euroopa Komisjonile kaebuse ka Euroopa Parlamendi saadik Yana Toom, komisjon võttis Toomi küsimuse menetlusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles