Kuhu suunatakse tubakaaktsiisist laekuv raha?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SEB tõstab alates 1. detsembrist pangakontoris tehtavate sularahatehingute teenustasusid ning pangakaartidega seotud tasusid. Foto on illustratiivne.
SEB tõstab alates 1. detsembrist pangakontoris tehtavate sularahatehingute teenustasusid ning pangakaartidega seotud tasusid. Foto on illustratiivne. Foto: Margus Ansu

Viimane Eesti Konjunktuuriinstituudi koostatud varimajanduse uuring näitas, et salasigarettide tõttu jäi riigil tunamullu saamata 58,5 miljonit eurot maksuraha. See on suur summa, mis oleks aidanud oluliselt riigi rahakotti täita ja seeläbi enam raha pensionidesse, tervishoidu, haridusse ja kaitsekuludesse suunata.

Läinud aastal laekus tubakaaktsiisi riigieelarvesse 183,5 miljonit eurot, mida on eelarves kavandatust 0,8 protsenti vähem. Vastavalt seadusele eraldati sealt 3,5 protsenti kultuurkapitalile, sealhulgas 0,5 protsenti kultuurkapitali koosseisu kuuluvale kehakultuuri ja spordi sihtkapitalile.

Kultuurkapital võinuks saada rohkemgi toetust, kuid salasigaretiäri tõttu jääb neil aastas saamata umbes miljon eurot.

Muu tulu pole sihtotstarbega seotud ja seetõttu ei saa ka täpselt välja tuua, mida ülejäänud tubakaaktsiisiga toetatakse. «Sellist põhimõtet, et igale maksule vastab mingi kulu, ei ole. Seega ei ole võimalik öelda, milleks tubakaaktsiisist laekunud raha täpselt läheb,» tõdes Ott Heinapuu rahandusministeeriumi avalike suhete osakonnast.

Tubaaktsiisist laekuva raha panustab riik näiteks pensionide tõusu, tervishoiuteenustesse, haridusse, kaitsekuludesse jne.

Veel on vara öelda, kui suur oli mullune aktsiisikahju, sest MTA aastakokkuvõte alles valmib. Küll saab välja tuua, et 2015. aasta detsembri keskpaiga seisuga oli amet avastanud kokku 13,2 miljonit salasigaretti, mis väikest kahju riigile just ei ennusta.

Avastatud salasuitsudest üle poole ehk 7,7 miljonit moodustas märtsi lõpus Paldiski sadamas Rootsi laevale suunduvalt haagisveokilt tabatud kogus.

2014. aastal oli tubakaaktsiisi maksuauk ligikaudu 25 miljonit eurot. Kuigi summa oli väiksem kui varasematel aastatel, püsib probleem edasi. «On selge, et päris ära kaotada maksuauku ei ole võimalik, kuid selle vähendamise suunas teeb maksu- ja tolliamet igapäevaselt tõsist tööd,» sõnas rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna juhataja Sven Kirsipuu.

Uuringu  «Varimajanduse levik Eestis 2014» järgi maksis salasigaretipakk ülemöödunud aastal keskmiselt 1,94 eurot ja legaalne sigaretipakk kolm eurot. Küllalt suure hinnavahe tõttu püsib ka nõudlus salasigarettide järele.

Riigieelarve tulu laekub enim sotsiaalmaksust, käibemaksust ja tulumaksust. Lisaks laekub tulu erinevatest aktsiisimaksudest nagu näiteks kütuseaktsiis, alkoholiaktsiis ja tubakaaktsiis. Tubakaaktsiisiga maksustatakse Eestis toodetud, teisest EL liikmesriigist Eestisse toimetatud ja Eestisse vabaks ringluseks imporditud tubakatooted. Aktsiisiga maksustatavad tubakatooted on sigaretid, sigarid, sigarillod ja suitsetamistubakas.

Copy
Tagasi üles