Politsei: ärge vastake petukirjadele

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu

Politsei tuletab meelde, et kahtlastele kirjadele vastamisel tuleb olla ettevaatlik ning targem oleks need kustutada.

Inimesed on viimastel nädalatel taaskord politseile teada andnud petukirjadest, mis on jõudnud nende postkastidesse, teatas politsei- ja piirivalveamet.

«Inimestele tuleb eelkõige soovitada kainet mõistust ja reaalsustaju. Kahjuks on see nii, et kõik ahvatlevad pakkumised ja abipalved ei pruugi suure tõenäosusega olla tõesed,» märgitakse teates.

Politsei andmetel on liikvel palju kirju selliste sündmuste kohta, kus abivajajad asuvad kas Aafrikas või Lõuna-Ameerikas või muus kauges paigas ning väidetavate raskuste tõttu oodatakse annetusi. Veel on levinud skeem, kus väidetavalt on kirjasaaja võitnud loteriiga ning võidu kättesaamiseks peab mitmesuguste kulude katteks raha kellelegi kontole kandma. Endiselt on levimas ka postiteel saabuvad pakkumised oma firma kontaktandmete avaldamises äriinfo andmebaasis. Juurde oli lisatud ka teenusepakkuja poolt leping, milles oli muuseas ühe lausega teksti sees märgitud, et tellimus kinnitatakse kui ühe nädala jooksul pole saabunud keelduvat vastust.

Lääne prefektuuri kriminaalbüroo organiseeritud ja raskete kuritegude talituse juht Margus Sass sõnab, et inimestel ei tasu end eksitada sellest, kuitahes personaalsena sellised kirjad adresseeritud on. Ta soovitab igasugu e-kirja teel saabunud võõrkeelseid või vigases eesti keele ilmunud pakkumisi eirata ja need kustutada. Tähelepanelikum tuleb olla sarnaste kirjalike pakkumistega. Sassi sõnul võiks paberkandjal saabunud teated kindlasti hoolega läbi lugeda ning, kui inimene ei ole mingit sellist teenust soovinud ja jääb arusaamatuks lepingu sisu, siis võtta kindlasti teenusepakkujaga ühendust, et hilisemaid pretensioone vältida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles