Eesti konsul pääses täna laevakaitsjate juurde

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Chennai vangla.
Chennai vangla. Foto: Tairo Lutter / Postimees

​Eesti konsul Indias kohtus täna lõpuks vanglas viibivate laevakaitsjatega, kinnitas välisministeerium. Pärast kohtumist andis konsul lähedastele teada, millised on meeste elutingimused. 

«Nad arutasid võimalikke edasisi samme. Laevakaitsjad andsid konsulile edastamiseks üle kirjad lähedastele. Samuti abistas konsul mehi olmeküsimustes,» teatas välisministeerium. 

Konsul saatis pärast kohtumist lähedastele informatsiooni meeste elutingimuste kohta.

Kõik 23 laevakaitsjat (eestlased, britid ja ukrainlased) elavad vanglas 10x15m suuruses ruumis. See ei ole tavapärane ning vangla pidi tegelema olukorra lahendamisega.

Hetkel laevakaitsjad vanglas tööd ei tee, kuid teoorias peaksid.

Mis puudutab toitlustust, siis vett on neil piisavalt. Neile antakse ühe korra asemel kaks korda päevas teed. Kokk olevat sõbralik ning nad on kokale abiks, et ta õpiks nende jaoks süüa tegema. Liha meestele praktiliselt ei anta, üks kord nädalas võimaldatakse neil süüa kanaliha. Kord päevas söövad nad muna. 

Laevakaitsjatel peaks tekkima võimalus vanglapoest asju juurde osta, aga enamikul ei olnud senini vanglakontol raha. Konsul pani igale ühele arvele hetkel lubatud 3000 ruupiat (ca 41 eurot) ja palus, et see kindlasti veel täna neile kättesaadavaks saaks. Seda talle ka lubati. Ta uurib, millised on piirangud rahasumma suurusele arvel.

Samuti anti neile söömiseks plastlusikad, mis kergesti katki läksid. Konsul ostis neile metall-lusikad.

Magavad vaibal 

Kõigil meestel on praegu seljas isiklikud riided. Teoorias ei tohiks see nii olla. Nad peaksid kandma valget vanglarõivastust, mida vangla poes müüakse, kuid nende suuruseid pole saadaval.

Enamikel on magamisasemeks vaip, nagu eelmises vanglas. Mehed sooviksid muidugi madratseid, kuid vanglaülema teatel antakse madrats vaid tervisehäda pärast.

Konsul püüdis laevakaitsjatega kohtuda juba eile, kuid tal ei olnud selleks vajalikku luba. Kohapeal selgus, et lisaks riiklikule loale on vaja veel osariigi vanglate ameti luba.

Välisminister Marina Kaljurand kohtus täna hommikul ka India suursaadikuga Soomes ja Eestis Ashok Kumar Sharmaga, et arutada edasisi samme laevakaitsjate osas.

«Positiivne on see, et India suursaadik tuli täna. India suursaadik oskas päris detailselt kommenteerida ja vastata küsimustele, mida meie suursaadik juba India välisministeeriumiga tõstatas,» ütles välisminister Kaljurand pärast kohtumist ajakirjanikele.

Samuti on Kaljuranna sõnul väga oluline asjaolu, et ka India välisministeerium ootas positiivsemat otsust ja ka India välisminister on lubanud kaasa aidata sellele, et laevakaitsjad saaksid võimalikult ruttu koju pöörduda.

India Tuticorini kohus mõistis esmaspäeval 14 eestlasest laevakaitsjat viieks aastaks vangi. Pärast otsuse väljakuulutamist viidi laevakaitsjad otse kohtusaalist vanglasse. 

India Tamil Nadu osariigi politsei pidas 2013. aasta 18. oktoobril kinni piraaditõrjelaeva Seaman Guard Ohio 35 meeskonnaliiget, kelle seas on ka 14 Eesti kodanikku. Lisaks kuulus laeva meeskonda India, Suurbritannia ja Ukraina kodanikke.

2013. aasta detsembris esitati meeskonnale süüdistus ebaseaduslikus kütuse tankimises, ebaseaduslikus relvade käitlemises ja ebaseaduslikus territoriaalvetesse sisenemises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles