Neljandik Afganistani valimiste häältest diskvalifitseeriti

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täna tulid Kabulis tänavale meelt avaldama inimesed, kes polnud rahul valimistulemustega.
Täna tulid Kabulis tänavale meelt avaldama inimesed, kes polnud rahul valimistulemustega. Foto: SCANPIX

Afganistan tegi täna teatavaks oma lõplikud valimistulemused, mille kohaselt tunnistati pettuste tõttu kehtetuks ligi neljandik häältest ja 24 esialgu parlamenti pääsenud kandidaati diskvalifitseeriti, teatab uudistevõrk AFP. Vaatlejatele valmistab muret Afganistani suurima rahvuse puštude langenud esindatus.


Valimiskomisjon avalikustas 238 saadiku nimed. 11 jäid aga jätkuvalt kinnituseta, valimiskomisjoni teatel tehnilistel põhjustel. Need olid riigi lõunaosas asuva Ghazni provintsi kohad. Väidetavalt läksid kõik 11 mandaati hazaradele ja puštud jäid seal tühjade kätega.

Valimiskomisjoni esimehe Fazil Ahmad Manawi sõnul oli Ghaznis kõige rohkem neid jaoskondi, mis julgeolekukaalutlustel oma uksi ei avanud. «Isegi piirkondades, kus hääletuspunktid olid avatud, ei saabunud inimesed valima,» tunnistas ta. Ühes piirkonnas anti näiteks ainult kolm häält.

Anonüümselt infot jaganud valimiskomisjoni ametniku sõnul said puštud tänavu üldse vähem kohti kui eelmine kord – nende mandaatide arv parlamendis langes 112-lt 88-le.

Tuntuim opositsiooniliider Abdullah Abdullah, kes jäi mullustel presidendivalimistel Hamid Karzai järel teiseks, teatas, et tema kandidaatidest pääses esinduskokku märkimisväärne hulk – rohkem kui 90 inimest. Abdullah’ isa on puštu, kuid teda seostatakse pigem tema ema rahvuse ehk tadžikkidega.

18. septembril toimunud parlamendivalimised olid Afganistani teised pärast 2001. aasta invasiooni, millega kukutati Taliban.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles