Raidma: opositsioon pidurdab Eesti riigikaitse arengut

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu saal
Riigikogu saal Foto: Peeter Langovits

Tänasel riigikogu istungil otsustas opositsioon keskerakondlaste ja sotsiaaldemokraatide juhtimisel blokeerida ja läbi kukutada rahuaja riigikaitse seaduse ja kaitseväe korralduse seaduse muutmise seaduse vastuvõtmise.

Riigikaitsekomisjoni esimehe Mati Raidma sõnul on äärmiselt kahetsusväärne, et opositsioonierakonnad olid valmis eelarve- ja maksuvaidluste altarile tooma riigikaitselised otsused, vahendas Reformierakonna pressiesindaja.

«Tänu sellele lühinägelikule otsusele ei ole nüüd valitsusel võimalust vastu võtta uut Eesti riigikaitse strateegiat, mis oleks pidanud kehtima hakkama 2011. aasta 1. jaanuarist. Opositsioonierakonnad pidurdavad otseselt kogu Eesti riigikaitse arengut,» lausus Raidma.

Kaitseminister Jaak Aaviksoo on hämmingus opositsioonipoliitikute üllatuslikult vastutustundetust suhtumisest täna riigikogus, mille tõttu jäi vastu võtmata seadusemuudatus, mis pidi ajakohastama riigikaitselisi termineid ja nimetama senise sõjalise kaitse strateegilise kava riigikaitse strateegiaks, teatas IRLi pressiesindaja.

«Eelnõuga tehtav muudatus seisneb arusaamises, et moodsa maailma relvakonfliktid on oma olemuselt palju keerulisemad kui kitsalt klassikalised sõjalised konfliktid, mida saab lahendada üksnes sõjalise kaitsega,» sõnas Aaviksoo.

Tema hinnangul on sügavalt kahetsusväärne, et valitsuses, riigikaitsekomisjonis ja riigikaitsenõukogus konsensuslikult lahendatud riigikaitselised küsimused tuuakse küüniliselt ohvriks partei- ja päevapoliitilisele jonnile.

«Eriti nördimapanev on teada, et selline käitumine iseloomustab ka riigikaitsenõukogu liiget ja endist kaitseministrit, nüüdset sotside esimeest Sven Mikserit ning riigikaitsekomisjoni aseesimeest Toivo Tootseni,» märkis kaitseminister.

Ta meenutab, et riigikaitse laia käsitluse vajadust rõhutavad ka tänavu mais riigikogu heakskiidu saanud julgeolekupoliitika alused.

Kuigi tegemist on erakonnapoliitikat ületava eelnõuga, otsustas opositsioon selle vastuvõtmist takistada, jättes oma kohaloleku saalis registreerimata, mistõttu riigikogu koosseisu enamust nõudev eelnõu sai vajamineva 51 hääle asemel 49 poolthäält.

Riigikaitsekomisjon koguneb erakorralisele istungile veel täna õhtul, et leida lahendus kujunenud olukorrale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles