Tuntud audiitorfirma juhtivtöötaja võeti USA palvel vahi alla

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Kohus vahistas USA palvel audiitorfirma Ernst & Young Baltic juhtivkonsultandi Marko Rudi, keda kahtlustatakse neljas kuriteos.

Mees peeti kinni kolmapäeval Interpol Washingtoni tagaotsimispalve alusel ning Harju maakohus vahistas ta eile kaheks kuuks, ütles riigiprokuratuuri pressiesindaja Gerrit Mäesalu Postimees.ee'le.

«Nüüd peavad Ameerika Ühendriigid edastama Eestile väljaandmistaotluse materjalid, mille põhjal kohus otsustab, kas isiku väljaandmine on õiguslikult lubatav.»

Kas Rudi seejärel USA-le välja antakse, selle peab otsustama Eesti valitsus.

Ameerika Ühendriikide ametivõimud kahtlustavad Marko Rudit Mäesalu teatel nelja kuriteo toimepanemises.

Ta keeldus siiski täpsustamast, mis kuritegudega täpsemalt tegu on.

Mullu septembris kirjutas Eesti Ekspress, et USA prokuratuuri süüdistuse kohaselt kasutas Marko Rudi ebasihipäraselt umbes 86 miljonit krooni Iraagi demokratiseerimiseks mõeldud raha.

2003. aastal töötas ta lehe andmetel sõdivas Iraagis, kust sai alguse väidetav kriminaalne afäär, mille lahti hammustamisega USA võimud, sh FBI agendid, praegu tegelevad.

Juhtumiga seotud tsiviilhagi raames arestiti lehe teatel mullu sügisel eestlastega seotud maja Põhja-Carolinas ja kaks korterit Florida rannikul, mis väidetavasti soetati kuritegelike tulude eest.

«Ehkki juriidiliselt seostatakse eestlasi kelmuse, rahapesu, varguse ja altkäemaksu andmisega, on juhtum oma olemuselt sarnane mitme korruptsioonikaasusega Eestis - vastutaval kohal raha ligi pääsenud Rudi suunas väidetavalt suuri summasid nii enda kui sõprade firmadele,» kirjutas Ekspress.

Eriliseks teeb juhtumi lehe väitel tegevus konfliktipiirkonnas ja rahvusvaheline haare.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles