Sotsid kutsuvad Simsoni-meelseid keskerakondlasi liituma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Simson ja Aadu Must.
Kadri Simson ja Aadu Must. Foto: Liis Treimann

Riigikogu Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) fraktsiooni esimees Andres Anvelt tunnistas, et sotsiaaldemokraadid tegelevad Keskfraktsiooni niiöelda Kadri Simsoni tiiva saadikute enda hulka kutsumisega, samas Simson eitas seda.

«Selline töö peab alati käima, midagi halba selles ju pole,» ütles Anvelt esmaspäeval BNS-ile. «Ikka suheldakse, kui mõnel erakonnal on segasemad ajad, ning tegemist on väärt poliitikute ja maailmavaateliselt sarnaste inimestega. Ka meie valimisprogrammid on sarnased.»

Keskfraktsiooni esimees Kadri Simson nimetas samas jutte ülemeelitamisest «spinniks». "See on spinn, mis kindlasti ei vasta tõele ja ilmselt pole see alguse saanud ka üheltki selliselt inimeselt, kes midagi teab. Ma pole sel aastal kohtunud ühegi sotside juhiga ja ilma kohtumiste ja kontaktideta pole võimalik meelitada,» vastas Simson BNS-i küsimusele.

SDE fraktsiooni liige Sven Mikser lausus, et tema ei tea keskerakondlaste ülemeelitamisest. «Aga ega mul selle vastu midagi poleks, kui nad meiega liituks. Kui Keskerakonnas peaks mingi pungumine toimuma, siis ma usun, et terve hulk inimesi sealt on meile maailmavaateliselt lähedased. Aga praegu me ei tegele teiste erakonadade lammutamisega,» rääkis Mikser.

Andres Anvelt selgitas ülemeelitamise käiku nii, et praegustele keskerakondlastele avaldust nina alla ei panda, vaid räägitakse niisama. «Esmalt peab inimene ikka endale selgeks tegema, kuidas ta enda tulevikku näeb teises erakonnas ja milline on surve praeguse erakonna sees - õhurõhk nagu öeldakse. Harilikult enne toimuvad mingid erakonnasissesed muutused, keegi kolib akna alla või muud sellist. Hoiame ikka inimestel kätt,» sõnas Anvelt.

Keskerakondlaste huvist sotsiaaldemokraatidega liitumise suhtes ei soovinud Anvelt rääkida. «Ma ei oska nii öelda, tean, et on vestlused. Teame, kes kellega vestleb, aga ega sisust mulle ette ei kanta. Pole ilus ja eetiline, kui kohe hüütaks: «ta juba hakkab murduma»,» lisas ta. «Meil pole tabelit seina peal, et sina nüüd räägi sellega ja sina teisega - inimesed suhtlevad ja ega eravestlustest palju edasi ei räägita.»

Anvelti sõnul ollakse teadlik Keskerakonna ja Keskerakonna fraktsiooni sisepingetest. «Kevadel on nende fraktsiooni juhtkonna valimised ja sellest võib väga palju sõltuda,» lausus ta. «Maailmavaateliselt-poliitiliselt võiks Keskerakond olla meile väga hea partner. Eesmärgid on ühised, aga meetodid sinna jõudmiseks erinevad ja seetõttu on praegu reaalne poliitiline koostöö raskendatud.»

Kadri Simsoni öeldut, et ülemeelitamise jutud on spinn, kommenteeris Anvelt sõnadega «eks neil on kindlasti see mure, et võivad repressioonid tulla, et kuidas julgete».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles