Talvik kahtlustab politseijuhti asutuse raha kuritarvitamises

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elmar Vaher
Elmar Vaher Foto: Sander Ilvest

Riigikogu korruptsioonivastase erikomisjoni esimehe, opositsioonilisse Vabaerakonna fraktsiooni kuuluva Artur Talviku väitel ostis politsei- ja piirivalveameti (PPA) peadirektor Elmar Vaher mullu sügisel Tallinna lennujaamast asutuse kaardiga 299-eurosed kõrvaklapid ja 139 eurot maksnud matkasaapad, kuritarvitades nii asutuse raha kui rikkudes läbipaistva ja ausa juhtimise põhimõtet.

Võimalike kuritarvituste kohta andis Talvik täna riigikogu istungil siseminister Hanno Pevkurile üle arupärimise, kus nõuab nii Vaherilt kui Pevkurilt selgitusi ning siseministrilt ka järelevalve alustamist, teatas Vabaerakonna fraktsioon.

«Olemasoleva info põhjal saame järeldada, et teie juhitud politseiasutuses on tekkinud ebameeldivate ja lubamatute sündmuste seeria, mis lõhub õigusriigi õiguskaitseorgani ausat ja läbipaistvat asjaajamist ning loob politseiorganisatsiooni, kus oma töötajatest sõidetakse üle ja juhtkonna moraalituid tegusid hoolikalt varjatakse,» märkis fraktsioon arupärimises.

Kõrvaklapid MDR-1 RNC. Allikas:
Kõrvaklapid MDR-1 RNC. Allikas: Foto: Sony

Talviku sõnul on fraktsiooni käsutuses kuludokumendid, mille kohaselt ostis Vaher asutuse kaardiga Tallinna lennujaamast 299-eurosed kõrvaklapid ja 139,41 eurot maksnud matkasaapad väidetavalt välivormi juurde, ehkki vormielementide ostmine käib ainult läbi riigihanke.

Saapad Airpower P6 High. Allikas: HAIX
Saapad Airpower P6 High. Allikas: HAIX Foto: Haix

«Kui dokumendid on tõesed, siis tegemist on ametialase kuritarvitamise ning läbipaistva ja ausa juhtimise põhimõtete rämeda eiramisega eetilise käitumise etaloniks olevas riigiasutuses,» ütles ta ning avaldas veendumust, et politseijuhil on juhtunule asjalik selgitus, mis võimaldaks kahtlusi hajutada.

Talviku hinnangul teeb olukorra eriti kahtlaseks see, et kuluaruande pidi kinnitama mullu detsembri algul politseist päevapealt vallandatud logistikabüroo töötaja, kes keeldus seda tegemast. Sama töötaja on tegelenud logistikabüroos uute politseivormide hankega, mis kukkus läbi väidetavalt põhjusel, et hange ei olnud korraldatud lõpuni korrektselt, märkis ta.

«Töötajast tehti kohe ainusüüdlane ning vallandati. PPA personalipoliitika on ka enne paistnud silma ebainimlikkuse ja seaduse serval kõndimisega,» ütles Talvik, tuletades meelde politseist vallandatud Heldur-Valdek Seedri juhtumit, kes oli mitte politseiametnik, vaid teenistuja. «Enne vallandamist teda survestati rämedalt mitte kasutama oma kodanikuõigusi, et kandideerida valimistel, kuid see ei ole tema puhul seadusega keelatud. See on õigusriigile lubamatu stiil, seda tuleb välja juurida.»

Elmar Vaheri tšekid ja kuluaruanne:

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles