Anvelt: ma ei ruttaks sündmustest ette, aga olukord on ebameeldiv

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Anvelt.
Andres Anvelt. Foto: Liis Treimann

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna riigikogu fraktsiooni juhtiv Andres Anvelt ütles politsei- ja piirivalveameti peadirektori Elmar Vaheri krediitkaardiskandaali kommenteerides, et juhtunu on ebameeldiv ja nõuab põhjalikke selgitusi.

Anvelt ütles Postimehele, et tagasiastumisest rääkida on praegu ennatlik, sest kõigepealt peab Vaher andma siseministrile detailsed selgitused. «Ma ei ruttaks sündmustest ette, aga olukord on kindlasti esmapilgul ebameeldiv,» ütles ta.

Anvelt nentis, et üksnes uudise põhjal võib jääda mulje, et tegu võis olla kuritarvitusega. «Aga ma millegipärast ei taha uskuda, et see on pahatahtlik tegevus olnud, pigem on see võib-olla olnud mingi möödapääsmatu samm,» ütles ta.

Ta märkis, et kuna tegu on politseijuhiga, kes peab olema kõigile oma käitumisega eeskujuks, tuleb juhtunut süvitsi lahata ning alles pärast üksikasjalike selgituste kuulamist saab hinnata, kas Vaheri käitumine on olnud reeglitega kooskõlas ja eetiline või mitte.

«Et anda hinnanguid, peab kindlasti olema esmaemotsioonidest üle. Kokkuvõttes peab hinnangu andma siseminister, siis juba saab hakata kujundama järgmiseid seisukohti,» ütles Anvelt.

Vaheri ostud tõstis täna tähelepanu alla riigikogu korruptsioonivastase erikomisjoni esimees, opositsioonilisse Vabaerakonna fraktsiooni kuuluv Artur Talvik, kelle hinnangul kuritarvitas lennujaamast asutuse krediitkaardiga 299-eurosed kõrvaklapid ja 139-eurosed matkasaapad ostnud politseijuht nii asutuse raha kui rikkus ka läbipaistva ja ausa juhtimise põhimõtet.

Vaher ütles pressiesindaja vahendusel Postimehele, et mõistab, et tema ostud võivad riivata inimeste õiglustunnet ning usaldust politsei- ja piirivalveameti vastu. «Pean riigiasutuse rahakasutuse läbipaistvust väga tähtsaks ja palun vabandust, kui minu käitumine on heitnud varju mu kolleegidele,» ütles ta.

Vaher selgitas, et ostis 30. septembril asutuse krediitkaardiga samasugused saapad, nagu on ameti eesliinitöötajatel, et minna välivormiga varahommikul piirile, kuna laos polnud tema suuruses saapaid. «Mõistes, et selline ost ei ole kooskõlas PPA üldise ostukorraldusega, palusin selle kulu minu palgast maha arvata ning summa peeti kinni detsembrikuu palgast,» lausus ta.

Mürasummutavad kõrvaklapid ostis Vaher enda selgituse kohaselt lennujaamast 20. oktoobril puhkusele suundudes ning need on tänaseni PPA juhtkonnaliikmete kasutuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles