Siseministeerium kontrollib politseijuhi krediitkaardi kasutamist

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hanno Pevkur ja Elmar Vaher.
Hanno Pevkur ja Elmar Vaher. Foto: Siseministeerium

Siseminister Hanno Pevkur andis täna ministeeriumi siseauditi juhile korralduse kontrollida politsei- ja piirivalveameti krediitkaardi kasutamist.

Siseministeeriumi pressiesindaja ütles Postimehele, et politsei- ja piirivalveameti peadirektori Elmar Vaheri kasutuses oleva krediitkaardi kasutamise kiirkontrolli tähtaeg on selle nädala lõpus.

Pevkur ütles ministeeriumi teatel, et riigieelarve vahendite otstarbekas kasutamine on iga juhi otsene vastutus. «Olen Elmar Vaherilt esmased selgitused saanud ning tema kinnitusel on tegemist töövahenditega. Pean siiski vajalikuks vaadata peadirektori kasutuses oleva krediitkaardi kasutamist pikema perioodi jooksul, misjärel on võimalik teha järeldusi, kas krediitkaarti on kasutatud eesmärgipäraselt,» lausus ta ja lisas, et annab kontrolli tulemustest ülevaate ka sel teemal arupärimise esitanud riigikogu Vabaerakonna fraktsiooni liikmetele.

Siseministeeriumi pressinõunik Toomas Viks ütles Postimehele, et kokku on ministeeriumi valitsemisala asutustel 71 krediit- ja deebetkaarti, neist 60 politsei- ja piirivalveametil. «Igal asutuse juhil on õigus otsustada, kellele, mis liiki ja millise limiidiga kaart on vajalik,» selgitas ta.

Viksi sõnul kajastatakse kõik kaardimaksed asutuse raamatupidamises, kuhu esitatakse väljamaksete kohta selgitused ja kuludokumendid. Samuti auditeeritakse igal aastal majandusaasta aruandeid ja antakse seejuures hinnang ka majandustehingute seaduslikkusele.

«Varasematel aastatel ei ole audiitorid täheldanud pangakaartide ebasihtpärast kasutamist. Sisemiselt oleme asutuste juhtide ringis käsitlenud pangakaartide kasutamist 2012. aastal, mille tulemusel vaadati asutustes üle kaartide vajadus ja korrastati limiite vastavalt iga ametikoha vajadustele,» ütles Viks.

Tema sõnul ei pea siseministeerium kiiresti muutuvaid olukordi ja vajadusi arvestades otstarbekaks teha asutuse juhtidele pangakaartide kasutamise kohta ettekirjutusi. Pangakaarti võib kasutada ainult töö- või teenistusülesannete täitmiseks vajalike tehingute tegemiseks, isiklike ostude tegemine pangakaardiga on keelatud, lisas ministeeriumi pressinõunik.

Vaheri paiskas täna krediitkaardiskandaali riigikogu korruptsioonivastase erikomisjoni esimees, opositsioonilisse Vabaerakonna fraktsiooni kuuluv Artur Talvik, kelle hinnangul kuritarvitas lennujaamast asutuse krediitkaardiga 299-eurosed kõrvaklapid ja 139-eurosed matkasaapad ostnud politseijuht nii asutuse raha kui rikkus ka läbipaistva ja ausa juhtimise põhimõtet.

Vaher ütles pärastlõunal pressiesindaja vahendusel Postimehele, et mõistab, et tema ostud võivad riivata inimeste õiglustunnet ning usaldust politsei- ja piirivalveameti vastu. «Pean riigiasutuse rahakasutuse läbipaistvust väga tähtsaks ja palun vabandust, kui minu käitumine on heitnud varju mu kolleegidele,» ütles ta ning kinnitas, et ei kavatse ametist lahkuda.

Vaher selgitas, et ostis 30. septembril asutuse krediitkaardiga samasugused saapad, nagu on ameti eesliinitöötajatel, et minna välivormiga varahommikul piirile, kuna laos polnud tema suuruses saapaid. «Mõistes, et selline ost ei ole kooskõlas PPA üldise ostukorraldusega, palusin selle kulu minu palgast maha arvata ning summa peeti kinni detsembrikuu palgast,» lausus ta.

Mürasummutavad kõrvaklapid ostis Vaher enda selgituse kohaselt lennujaamast 20. oktoobril puhkusele suundudes ning need on tänaseni PPA juhtkonnaliikmete kasutuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles