Riigikogu võttis vastu erakondade rahastamist puudutava seaduse

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Scanpix / kollaaž Katri Karing

Riigikogu võttis 80 poolthäälega vastu seaduse, mille kohaselt hakkab erakondade, valimisliitude ja üksikkandidaatide rahastamist kontrollima riigikogu kantselei juurde moodustatav komisjon.

Erakonnaseaduse muudatuste kohaselt hakkavad erakondade rahastamist kontrollivasse komisjoni kuuluma õiguskantsleri, riigikontrolöri ja vabariigi valimiskomisjoni nimetatud liikmed ning parlamendiparteide esindajad, kes ise riigikokku ega valitsusse ei kuulu.

Kui erakond, valimisliit või üksikkandidaat pole esitanud õigel ajal kampaaniakulutuste aruannet või selles esineb puudusi, või kui keelatud annetust pole tagastatud või riigieelarvesse kantud, võib komisjon teha ettekirjutuse ning määrata veidi üle 100 000 krooni suuruse sunniraha.

Seadusemuudatuse järgi jätkavad valimisliidud tegevust seltsingutena, kuid edaspidi laienevad neile rahastamise, laenamise, annetuste vastuvõtmise, arvelduskonto kasutamise ja kampaaniaaruande esitamise osas erakondadega samasugused nõuded.

Seaduse eesmärk oli muuta erakondade, valimisliidu ja üksikkandidaadi rahastamise süsteemi ja valimiskampaania aruandlust läbipaistvamaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles