Algas registreerumine noorte laulu- ja tantsupeole

Madis Vaikmaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2017. aastal toimuva noorte laulupeo pressikonverents.
2017. aastal toimuva noorte laulupeo pressikonverents. Foto: Mihkel Maripuu

Tänasest kuni 22. veebruarini saab registreerida oma kollektiivi XII noorte laulu- ja tantsupeole, lisaks otsitakse tantsupeole laulvaid peategelasi.

Kuigi tule süütamiseks läheb alles pooleteise aasta pärast, on peo idee paigas ning laulud ja tantsud valitud. Registreerimise algus on ka märk, et nüüd hakkavad tööle koorijuhid ja tantsuõpetajad ning algab repertuaari omandamine.

Tavapärasele kollektiivi registreerimisele lisaks toimub esimest korda üle-eestiline konkurss tantsupeo lavastuse peategelaste leidmiseks. Tõelised multitalendid on vanuses 15-20 aastat ja hiilgavad nii lauluoskuse kui ka näitlejameisterlikkusega.

Noorte pidu

Enne peole registreerima tõttamist tuleb staažikamatel peolistel korraks siiski passi vaadata. Noorte peo ideestikus on vihje põlvkondade vahetumisele ja see tähendab, et tantsuhuvilised jäävad pealtvaatajaiks juba siis, kui gümnaasiumi lõpust on möödas üle aasta.

Laulukooride puhul on asi natuke leebem, kuid sealgi peab kollektiivi keskmine vanus jääma alla 25 eluaasta. Teisest küljest illustreeribki see suurepäraselt kogu peo mõtet ehk noorele põlvkonnale võimaluse andmist ja sellega kaasneva vastutuse võtmist.

Noorte vastutus ei piirdu aga ainult peol esinemisega. Tantsupeo pealavastaja Margus Toomla sõnul on lavastuse keskseks teljeks aastaaegade vaheldumine ning jutustus kullakera hoidmisest. Metafoori sisuks võib Toomla sõnul pidada nii pärimuse väärtustamist ja hoidmist kui ka eluringi katkematuse kandmist.

Noorte võimaluste ja vastutuse teema on kesksel kohal ka laulupeo ideekavandis. Nii on oluline roll noortel dirigentidel, noorte heliloojate loomingul ja vanemate-tuntumate heliloojate nooruspõlves kirjutatud muusikal.

Kuniks president taas laulukaare taustal selfit teeb, meenutagem noorusaegu Kadri Vooranna «Elu on lootus ja loomine» saatel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles