Komisjonid: juhatuse liikmed peaks saama töötuskindlustushüvitist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töötukassa tööpakkumised.
Töötukassa tööpakkumised. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Riigikogu põhiseaduskomisjon ja sotsiaalkomisjon toetasid õiguskantsleri ettepanekut seadusemuudatusteks, mis annaksid äriühingu juhatuse liikmele õiguse saada töö ja sissetuleku kaotuse korral töötuskindlustushüvitist.

«Äriühingu juhatuse liikmete näol on tavaliselt tegemist inimestega, kes panustavad oluliselt Eesti ühiskonda - ettevõtte juhtidena arendavad nad ettevõtlust, maksavad makse ja loovad töökohti,» ütles põhiseaduskomisjoni esimees Kalle Laanet pressiteates. «On ebaõige, et neil ei ole sarnaselt teistele töötajatele õigust saada töökoha kaotuse korral töötuskindlustushüvitist.»

Sotsiaalkomisjoni esimehe Aivar Koka hinnangul on oluline tagada juhatuse liikmetele hüvitis ettevõtte pankroti või tegevuse lõppemise korral. «Juhatuse liikmel võiks olla seaduslik võimalus maksta vabatahtlikult töötuskindlustusmakset. Sel juhul tekiks tal ka õigus saada töötuskindlustushüvitist, kuni ta käivitab uue ettevõtte või leiab rakendust tööturul,» lausus Kokk.

Teisipäeval teatas Vabaerakond, et andis uuesti menetlusse eelnõu, mis probleemi likvideeriks. Fraktsioon esitas tööturuteenuste ja -toetuste seaduse ja töötuskindluste seaduse muutmise eelnõu ka 21. septembril enne õiguskantsleri ettepanekut, siis hääletati eelnõu menetlusest välja.

Õiguskantsler Ülle Madise tegi riigikogule ettepaneku viia tööturuteenuste ja –toetuste seadus kooskõlla Eesti Vabariigi põhiseadusega. Õiguskantsler märkis oma ettepanekus, et töötuskindlustusmakseid tasunud isikul on üldjuhul õigus saada sissetuleku kaotamise korral töötuskindlustushüvitist, kuid praegu ei laiene see õigus isikule, kes on äriühingu juhatuse liige.

Selline ebavõrdne kohtlemine pelgalt äriühingu juhatusse kuulumise fakti tõttu on lisaks põhiseadusele vastuolus ka riigi eesmärgiga arendada väikeettevõtlust, leidis õiguskantsler.

Eesti Töötajate Keskliit teatas detsembris, et ootab vastava seadusemuudatuse vastuvõtmist kiirendatud korras.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles