Aeg: Elmar Vaher on väga palju usalduskrediiti kaotanud

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raivo Aeg.
Raivo Aeg. Foto: Mihkel Maripuu

Endine politseiameti ja kaitsepolitsei juht, riigikogu korruptsioonivastase komisjoni tänane aseesimees Raivo Aeg (IRL) ütles Postimehele, et politsei- ja piirivalveameti peadirektori Elmar Vaheri ametis jätkamise otsust ei tuleks teha üksnes emotsiooni pealt, vaid arvesse tuleks võtta ka tema varasem teenistuskäik.

Aeg tunnistas, et asutuse krediitkaardi taoline kasutamine näib kummaline ning tekitas ka temas teatud segadust. Küll aga on tema sõnul küllaltki tavaline, et ebastandardseid vormielemente ostetakse väljastpoolt logistikaladu.

See, et Vaher ostis puhkuselendu oodates sama krediitkaardiga endale ka ligi 300 eurot maksnud kõrvaklapid, võib Aegi hinnangul inimestele tõepoolest koomiline tunduda. Samas aga ütles ta, et selles, et puhkuse- või tööreisil aetakse ka tööasju, ei ole midagi imelikku. Veelgi enam, kui Aeg oli ise politseiameti peadirektor, kasutas ta ka ise enda sõnul just reisimiseks kuluvat aega tihtipeale töö tegemiseks.

«Kindlasti oleks asja olnud võimalik lahendada teistmoodi, kui tal neid (kõrvaklappe – toim) tõesti vaja oli,» arvas Aeg. Küll aga ei tõttaks ta täna veel radikaalseid järeldusi tegema ning ootaks kõigepealt ära siseministeeriumi alustatud erikontrolli tulemuse.

«Kui nüüd tuleb veel asju välja, siis on väga raske tema ametisjätkamist õigustada või kaitsta.»

«Minister (siseminister Hanno Pevkur – toim.) peabki nüüd need otsused tegema ja ma väga loodan, et minister kaalub ka Elmar Vaheri varasemat teenistuskäiku ja otsus ei taandu vaid emotsioonile ja ühe teo hinnangule,» ütles Aeg.

Usaldus vaja taastada

Kui Vaher ametisse jääb, peab ta Aegi hinnangul kahtlemata hakkama usaldust taastama. «Ta on väga palju usalduskrediiti kaotanud,» tõdes Aeg. Ta tõi näite, et PPA peadirektorina peab Vaher olema nõudlik oma alluvate suhtes ning seda on keeruline teha, kui tema enda tegevuse suhtes on küsitavusi.

Eile lahvatas skandaal politsei- ja piirivalveameti (PPA) peadirektori Elmar Vaheri ümber, kes ostis endale ameti krediitkaardiga 139-eurosed matkasaapad ning 299 eurot maksnud kõrvaklapid. Kuigi Vaher soetas kõrvaklapid oma puhkuse esimesel päeval Tallinna lennujaamast, selgitas ta, et ostis need siiski töötegemiseks.

«Tahan inimlikult uskuda, et see on tõsi,» kommenteeris Aeg Vaheri antud põhjendusi. «Kui nüüd tuleb veel asju välja, siis on väga raske tema ametisjätkamist õigustada või kaitsta,» lisas endine politseijuht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles