Ojuland: ÜRO peab tagama Ashrafi laagri elanike kaitse

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristiina Ojuland
Kristiina Ojuland Foto: Erakogu

Euroopa Parlamendi saadik Kristiina Ojuland rõhutas täna vastu võetud europarlamendi deklaratsioonis, et ÜRO pean tagama Ashrafi laagri elanike kaitse.

Täna teatas Euroopa Parlamendi asepresident Gianni Pittella, et Euroopa Parlamendi liikmete Kristiina Ojulandi, Stephen Hughesi, Søren Søndergaardi, Struan Stevensoni ja asepresident Alejo Vidal-Quadrase algatatud kirjalikule deklaratsioonile Ashrafi laagri kohta on alla kirjutanud 378 liiget - enam kui pool koosseisust, vahendas Reformierakonna pressiesindaja.

Euroopa Parlamendi 7. koosseisus on Kristiina Ojuland esimene Eestist valitud liige, kelle kirjalik deklaratsioon on vastu võetud.

«ÜRO peab tagama Ashrafi laagri elanike kaitse,» toonitas Ojuland. «Iraagi väed on Iraani valitsuse survel asunud blokeerima laagrit, kus elavad Iraanist põgenenud opositsiooniliikmed.» Ojuland selgitas, et rahvusvahelise õiguse kohaselt peaks olema tagatud laagrielanikele ligipääs vajalikule arstiabile nagu ka välisvaatlejate juurdepääs laagrile.

Euroopa Parlamendi kodukorra artikkel 123 alusel võivad kuni viis parlamendiliiget esitada kirjaliku deklaratsiooni teema kohta, mis kuulub Euroopa Liidu pädevusse ega hõlma küsimusi, mida parajasti käsitletakse õigusloomeprotsessis.

Kui deklaratsioonile on alla kirjutanud parlamendi koosseisu enamus, avaldatakse see vastuvõetud tekstina. Kirjalik deklaratsioon, mis on olnud registris üle kolme kuu ja millele ei ole selleks ajaks alla kirjutanud vähemalt pool parlamendi koosseisust, aegub.

Kirjalik deklaratsioon Ashrafi laagri kohta on selle koosseisu jooksul seitsmes, mis on vastu võetud. Aegunud kirjalikke deklaratsioone on 70. Eelmise, 6. koosseisu jooksul võttis Euroopa Parlament vastu vaid ühe kirjaliku deklaratsiooni, mille algatajate hulka kuulus Eestist valitud liige.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles