Raadiomaja kolimisel leiti Valdo Pandi usutlus metsavendadega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valdo Pant
Valdo Pant Foto: ERRi arhiiv

Vikerraadio eetrisse jõuab neljapäeval pool sajandit riiulil olnud ja vana raadiomaja tühjakskolimise käigus juhuslikult leitud reporteri ja saatejuhi Valdo Pandi intervjuu metsast välja tulnud metsavendadega.

Pealkirjata saade on 1963. aastal Pandi ja Ervin Martinsoni salvestatud intervjuu kahe ennast võimudele välja andnud metsavennaga, kuid Pandi soovi järgi saab saade alapealkirja «Metsast väljas - nüüd juba 52 aastat», teatas Eesti Rahvusringhäälingu (ERR) pressiesindaja.

Vennad Aksel ja Arnold Ojaste põgenesid metsa 1949. aastal küüditamisrongi pealt ja varjasid end metsas. Aksel oli siis 23 ja Arnold 20 aastat vana. Kokkuleppel võimudega tulid nad 14 aasta järel metsast välja. Läinud aasta lõpus rääkisid nad Tartu linnamuuseumis Vikerraadiole, kuidas toona saadet tehti ja missugune oli kohtumine Valdo Pandiga.  

Saates esineb ka Eesti Mälu Instituudi vanemteadur ajaloodoktor Meelis Saueauk, kes kommenteerib toonast olukorda Eestis, legaliseerimisprotsesse ning julgeoleku ja meedia suhteid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles