Uus sõda Sudaanis läheks maksma 100 miljardit dollarit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõunasudaanlane avaldab meelt iseseisvuse poolt.
Lõunasudaanlane avaldab meelt iseseisvuse poolt. Foto: SCANPIX

Uue kodusõja puhkemine Sudaanis läheks Aafrika suurimale riigile ja tema naabritele maksma 100 miljardit dollarit, väidab täna avaldatud raport.

Aastakümnete pikkusest kodusõjast räsitud Lõuna-Sudaan lööb suure tõenäosusega 9. jaanuaril toimuval referendumil Sudaanist lahku, samas kui Sudaani keskvalitsus ei taha naftarikkast lõunaosast ilma jääda.

Rahvahääletuse lähenedes on mõlema osapoole retoorika ägenenud ja Reutersi teatel hoiatavad analüütikud, et sõjategevus võib uuesti puhkeda.

Euroopa ja Aafrika majanduseksperdid väidavad Frontier Economicsi raportis, et uus sõda läheks peale Sudaani miljardeid dollareid maksma ka selle naaberriikidele, nagu Kenya ja Etioopia.

Järsult väheneksid investeeringud piirkonda ja Sudaani nõudlus kaupade impordi järele. Naabrid kulutaksid suuri rahasummasid nii põgenike vastuvõtmiseks kui ka oma armeede rahastamiseks.

Prognoos sisaldab ka humanitaarabi ja rahuvalve maksumust, mis ulatuks kuni 30 miljardi dollarini, ning asjaolu, et Sudaanil jääks sõja korral saamata umbes 50 miljardit dollarit, peamiselt naftatarnete seiskumise tõttu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles