Siseminister ei näe põhjust Vaheri ametist vabastamiseks

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PPA peadirektor Elmar Vaher
PPA peadirektor Elmar Vaher Foto: Mihkel Maripuu

Siseminister Hanno Pevkur ütles täna valitsuse pressikonverentsil, et ei näe põhjust politsei- ja piirivalveameti peadirektori Elmar Vaheri ametist vabastamiseks.

«Täna hommiku palusin PPA peadirektori enda juurde, kõrvale kutsusin ka siseauditi inimesed, ja kuigi auditi tähtajaks oli homne päev, palusin veel eile, et ikka täna hommikuks saaks esialgsed tulemused kokku, siis see esmane ülevaade ka tuli. Kuulasime täiendavalt üle ka peadirektori selgitused,» rääkis Pevkur.

Tema sõnul arutati politsei peadirektori käsutuses oleva krediitkaardi kasutamise juhtumid ükshaaval läbi ja tõdeti, et aruandluses oli eksimusi tõesti, sest kuludokumendid oleks pidanud kohe raamatupidamisele esitatama. 

«Kas peadirektor peab oma käitumisest tegema järeldused? Loomulikult, ka eetilisest aspektist,» nentis siseminister.

«Kas siseauditi tuvastatu ja peadirektori käitusmise järel tuleks ta ametist vabastada? Minu vastus on – ei,» lisas Pevkur.

Pevkuri kinnitusel näitas audit, et politsei- ja piirivalveametis (PPA) ei olnud aruandlus ja järelevalve seoses krediitkaartide kasutamisega korrektne ning ministri hinnangul tuleb politseijuhil selles küsimuses tõsiselt peeglisse vaadata. «Samas teavad kõik, kes Elmar Vaherit vähegi tunnevad, et tegu on inimesega, kes töötab turvalisuse tagamisel Eesti inimeste jaoks 24/7 ja 365 päeva aastas.» 

«Ent loodan, et peadirektor teeb juhtunust väga tõsised järeldused, et ka dokumendid peavad olema alati korras,» ütles Pevkur.

Siseminister lisas, et siseauditi osakond tegi veel eettepanekuid krediitkaardi kasutamise kohta, kuidas raamatuipdamise protseduuride saaks parandada ja PPA saab need soovitused kirjalikult. 

Peaminister Taavi Rõivas lisas omalt poolt, et tehtud eksimusi tuleb võtta tõsiselt, kuid tema arvamus ühtib siseministri omaga, et need eksimused polnud nii tõsised, mille pärast ei saaks Vaher oma ametis jätkata.

Teisalt heitis peaminister ette, et riigikogu korruptsiooni erikomisjoni esimehe viimaste päevade «avangud» on tekitanud küsitavusi nende motiivide siiruses.

Siseministeerium viis PPA peadirektori krediitkaardi kasutamise osas läbi erakorralise auditi, mis tuvastas, et krediitkaardiga tehtud kulutused olid seotud PPA põhitegevustega, ent teatud kulude põhjendatus oli küsitav. Samuti tegi audit ettepaneku üle vaadata lähetuste ja krediitkaardi kasutamisega seotud regulatsioonid ning rakendada ametis kulude kinnitamise ja raamatupidamisarvestuse protsessides sisulisemaid ja tõhusamaid kontrolle.

Vaheri paiskas krediitkaardiskandaali riigikogu korruptsioonivastase erikomisjoni esimees, opositsioonilisse Vabaerakonna fraktsiooni kuuluv Artur Talvik, kelle hinnangul kuritarvitas lennujaamast asutuse krediitkaardiga 299-eurosed kõrvaklapid ja 139-eurosed matkasaapad ostnud politseijuht nii asutuse raha kui rikkus ka läbipaistva ja ausa juhtimise põhimõtet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles