EKRE taunis soovahetusoperatsiooni kulude katmist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Helme
Martin Helme Foto: Mihkel Maripuu

Eesti Konservatiivse Rahvaerakond (EKRE) leiab, et haigekassa ei pea hüvitama soovahetusoperatsiooni kulusid ning patsientide võrdset kohtlemist sooviva võrdõigusvoliniku Liisa-Ly Pakosta asemel vajab Eesti «terve mõistuse volinikku».

«Võrdõiguslikkuse voliniku Liisa-Ly Pakosta seisukoht, et haigekassa peaks hüvitama soovahetusoperatsiooni kulud, näitab EKRE fraktsiooni hinnangul, et riik vajab võrdõiguslikkuse voliniku asemel terve mõistuse volinikku,» teatas fraktsiooni juht Martin Helme.

Samas on võrdõigusvoliniku kantselei teatanud, et tegemist ei olnud operatsiooniga, millega naine muudeti meheks, nagu väitis meedia, vaid operatsioon teostati mehele. "Meestel, kellel on näiteks trauma järgselt, kaasasündinult või muul põhjusel puudu esmane sootunnus ja kellele vastavale operatsioonile on olemas meditsiinile näidustus, tuleb operatsioon hüvitada võrdsetel alustel - just selline oli voliniku otsuses välja toodud järeldus," teatas kantselei.

Sellest hoolimata teatas Helme, et «olukorras, kus haigekassal pole raha tõsiste haiguste raviks, ravijärjekorrad on kuude pikkused, hambaravi ei kompenseerita ja vähihaigete jaoks kogutakse raha jõulukampaaniate korras, on soovahetusoperatsiooni kulude katmine haigekassast võrdne rahva mõnitamisega».

«Väärib hukkamõistu, et volinikule kaebuse esitanud kliinik ja tema patsient on püüdnud leida seaduseauku, et naist saaks meheks lõigata Eesti inimeste maksuraha abiga. Kahjuks pole selline praktika esmakordne. On avalik saladus, et varemgi on esinenud juhtumeid, kus soovahetusoperatsioone viiakse ellu mõne teise meditsiinilise näidustuse sildi all, et haigekassa operatsiooni kinni maksaks,»  lisas Helme.

Võrdõiguslikkuse voliniku suhtumine soovahetusoperatsioonide rahastamisesse annab Helme hinnangul meditsiinisüsteemi kuritarvitamisele hoopis hoogu juurde ega muuda Eestit õiglasemaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles