Ringkonnakohus karmistas oluliselt mõrvakatse süüasja otsust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne
Foto on illustratiivne Foto: Elmo Riig

Mõrvakatse süüasja raames tunamullu oktoobris Virtsu-Kuivastu parvlaeval tabatud meeste kohtuprotsess jõudis kolmapäeval lahendini Tallinna ringkonnakohtus, mis oluliselt karmistas varasemat Harju maakohtu otsust.

Esimese astme kohus leidis mullu septembris, et neljast süüalusest üritas kannatanut mõrvata vaid 38-aastane Kent, kellele kohus määras mõrvakatse, joobes autojuhtimise, vangistamise ja tulirelva käitlemise eest kümneaastase vangistuse. Samas 42-aastane Janek sai maakohtus kehalise väärkohtlemise ja vangistamise eest kaheaastase vangistuse.

37-aastane Kalmer pääses samuti maakohtu otsusel mõrvakatse süüdistusest, kuid pidi joobes autojuhtimise ja vangistamise eest vastu võtma poolteise aasta pikkuse vangistuse. Ka 26-aastase Martini mõistis maakohus mõrvakatses õigeks, kuid ohvri vangistamine tõi talle poolteise aasta pikkuse vangistuse. Koos varasema kuriteo eest määratud, kuid osaliselt kandmata karistusega tulnuks tal trellide taga veeta üks aasta, kaheksa kuud ja 16 päeva.

Põhja ringkonnaprokuröri Rita Siniväli hinnangul pidanuks kohus määrama Kentile ja Janekile 10-aastase, Kalmerile kaheksa-aastase ja Martinile samuti kaheksa-aastase vangistuse ehk kõik mehed mõistma süüdi ka mõrvakatses.

Tallinna ringkonnakohus tühistas kolmapäeval osaliselt Harju maakohtu 2015. aasta 24. septembri otsuse ning mõistis lisaks Kentile (38) ka Janeki, Kalmeri ja Martini süüdi mõrvakatses.

Kentile maakohtus mõistetud kümne aasta pikkune vangistus jäi muutmata, samas karmistas ringkonnakohus teiste süüdistatavate karistusi. Nii mõistis ringkonnakohus Janekile kokku kuueaastase, Kalmerile viieaastase ning Martinile viie aasta ja kolme kuu pikkuse vangistuse. Lisaks rahuldas ringkonnakohus suuremas ulatuses kannatanu tsiviilhagi ning mõistis süüdistatavatelt tema kasuks solidaarselt välja 21 000 eurot. Maakohus oli varem välja mõistnud 11 000 eurot.

Põhja ringkonnaprokuratuur esitas Kentile, Janekile, Kalmerile ja Martinile süüdistuse mõrvakatses ning ebaseaduslikus vabaduse võtmises. Kenti ja Kalmerit süüdistatakse ka sõiduauto narkojoobes juhtimises ning Kenti suure koguse laskemoona ebaseaduslikus valdamises.

Kent võttis süü omaks ebaseaduslikus vabaduse võtmises, samuti laskemoona valdamises, kuid mõrvakatset eitas. Ka Janek eitas mõrvakatses osalemist, küll aga tunnistas end süüdi kannatanult vabaduse võtmises.

Kalmer tunnistas, et on juhtinud autot alkoholijoones, kuid eitas süüd nii mõrvakatses kui ka ebaseaduslikult vabaduse võtmises. Martin ei võtnud omaks ühtegi süüdistuses toodud tegu.

Süüdistuse kohaselt võtsid Kent, Martin, Janek ja Kalmer tunamullu 7. augusti õhtul kella 17 ajal Tallinnas Õismäe tee korteris 58-aastaselt mehelt vabaduse, et välja selgitada, kuhu jäi Kenti toast kaduma läinud ligi 40 000 eurot. Selle raha täpne päritolu pole teada, aga võimalik, et see on saadud narkoärist.

Eeluurimisel kogutud andmeil tungisid süüdistatavad kannatanule kallale ning peksid teda rusikate, jalgade ja terava servaga esemega. Seejärel lubas kannatanu raha asukoha ette näidata ja süüdistatavad sõidutasid kannatanu autoga tema Harku vallas asuvasse suvilasse. Kannatanu peksmiseks tehti peatus ka teel suvilasse ning kui ta üritas põgeneda, siis seoti ta käed ja jalad kinni. Samuti peksti kannatanut hiljem suvilas, korduvalt teadvusekaotuseni.

Suvilast leidsid süüdistatavad 10 000 eurot ning toimetasid hiljem, ööl vastu 2014. aasta 8. augustit, teadvusetu ja kinniseotud kannatanu auto pagasiruumis tagasi tema elukohta Tallinnas Õismäel. Läbipekstud kannatanule esmaabi ei osutatud ja kiirabi ei kutsutud ning Kent jäi teda korterisse valvama.

Kella ühe ajal öösel märkas juhuslik pealtnägija, kuidas mehed lohistasid suvilast toodud kannatanut autost trepikotta, ja kutsus politsei. Kuna korteris viibinud Kent ei avanud korteri ust, siis murti uks maha ja politsei pidas Kenti kahtlustatavana kinni. Kiirabi viis kannatanu haiglasse, kuhu viimane jäi ravile mitmeteks kuudeks.

Põhja prefektuuri narko- ja organiseeritud kuritegude talituse politseinikud pidasid Janeki ja Kalmeri kuriteos kahtlustatavatena kinni 2014. aasta 23. oktoobril Virtsu-Kuivastu liinil sõitval laeval ning Martini 10. detsembril. Kohus võttis kõik neli meest prokuröri taotlusel eeluurimise ajaks vahi alla.

Kenti elukohtade läbiotsimisel leidis politsei üle 300 tulirelvapadruni, mille hoidmiseks polnud tal relvaluba. Kentile ja Kalmerile esitati süüdistus ka sõiduauto narkojoobes juhtimises eelmise aasta kevadel ja suvel.

Neljast süüdistatavast on Eestis varasemast ajast kehtivad kriminaalkaristused ainult Martinil. Samas on Kalmerit ja Janekit korduvalt karistatud Soomes, sealhulgas raskete narkokuritegude eest.

Suvila läbiotsimisel leidis politsei põranda alt üle 32 000 euro sularaha. Kohus on arestinud raha võimaliku konfiskeerimise tagamiseks ja kohtuotsuse jõustumisel kantakse see riigi tuludesse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles