Opositsioonierakonnad peaministrile: kontrollikoja Eesti esindaja leidmiseks tuleks teha avalik konkurss

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koalitsioonierakondade juhid kohtumisel presidendiga.
Koalitsioonierakondade juhid kohtumisel presidendiga. Foto: Sander Ilvest

Keskerakonna, Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna ja Vabaerakonna parlamendifraktsioonide esimehed edastasid täna peaminister Taavi Rõivasele ühise pöördumise, milles heidetakse peaministrile ette suutmatust leppida valitsuses kokku Eesti järgmine esindaja Euroopa Kontrollikojas. 

Kui koalitsioon ühises kandidaadis kokkuleppele jõuda ei suuda, tuleb koha täitmiseks nende hinnangul kuulutada välja avalik konkurss, seisab erakondade ühises pressiteates.

Opositsioonierakonnad märkisid pöördumises, et viimastel kuudel on Eesti ühiskond saanud osa poliitilisest etendusest, mille sisuks on olnud Eesti esindaja määramine Euroopa Kontrollikotta.

«Valitsuspartnerite kemplemine naeruvääristab valitsust ning jätab halva mulje ka meie lähematele välispartneritele. Olukord vajab lahendust ning meie hinnangul saab seda teha läbi avaliku konkursi väljakuulutamise. Nii on võimalik antud kohale leida reaalselt pädevaim isik,» sõnas riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimees Kadri Simson.

EKRE fraktsiooni esimees Martin Helme tõi omakorda pressiteate vahendusel välja, et Juhan Partsi senised eksisammud ministrina näitavad ilmekalt, et ta ei ole sellele positsioonile sobiv. Ta juhtis tähelepanu, et Partsi ametiaeg ministrina ei toonud mitte ainult Estonian Airi katastroofi, vaid samal ajal olid ka pidevad tegevjuhi vahetused EASis ning Eesti Energia riskiprojektid Jordaanias.

«Üldpilti vaadates on näha, et Parts tegi ühe valeotsuse teise järel ning välja joonistub tase ja karakter, mis ei vääri edutamist,» sõnas ekrelane.

Ka Vabaerakonna fraktsiooni esimees Andres Herkel avaldas muret, et Eesti poliitikas valitsev kompromissituse vaim ei lase valitsusel lihtsaidki küsimusi normaalselt lahendada. «Kui ühtemoodi ei tulda ülesandega toime, siis tuleb proovida teistmoodi. Meie poolest võiks ka Juhan Partsil olla võimalus avalikul konkursil kandideerida, kuid konkurss peab olema aus ja kellelegi ei tohi ette eeliseid teha,» võttis Herkel opositsioonierakondade pöördumise kokku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles