EL aitab Ruhnu ja Vormsi kirikus mardikaid hävitada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ruhnu vana kirik.
Ruhnu vana kirik. Foto: Toomas Huik

Ruhnu ja Vormsi saarel asuvad ajaloolised kirikud saavad tuleval aastal Euroopa Liidult ja Eesti riigilt kokku kolm miljonit krooni hoonete puitosasid kahjustavate mardikate tõrjumiseks.

Kultuuriminister Laine Jänes ütles BNSile, et järgmise aasta eelarves on Ruhnu ja Vormsi kiriku päästmiseks ette nähtud kolm miljonit krooni, millest 85 protsenti tuleb Euroopa Liidu Kesk-Läänemere Interreg IVA programmist ning ülejäänud raha eraldab Eesti riik.

Puidumardikate tõrjumise projekti koordineerib Eesti Vabaõhumuuseum ning seda juhib maaülikool. Projekti on kaasatud Euroopa parimad spetsialistid, kes teevad ka koolitusi ka Eestis muinsuskaitse valdkonnaga tegelevatele inimestele.

Ajaloolisi puitkirikuid ei kahjusta mitte puidumardikad ise, vaid nende puidu sees elavad vastsed, kes võivad puidus elada kuni kümme aastat. Vastsed jätavad puidu sisse kuni kahesentimeetrise läbimõõduga augud. Projekti käigus hävitatakse mardikavastsed ja nende munad. Kui jätta puidumardikad õigel ajal tõrjumata, võib nende tegevus pika aja jooksul viia hoonete kokkuvarisemiseni.

Ruhnu saarel asuv Püha Magdaleena kirik on teadaolevalt vanim puitehitis Eestis. Hoone ehitus algas 1643. aastal.

Vormsi kirik on ehitatud kivist ning oma praeguse kuju sai hoone aastal 1632. Varem asus sama koha peal 1330. aastatel ehitatud puitkirik, mis hävis 15. sajandil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles