Galerii ja video: kaitsevägi lasi esimest korda tankitõrjesüsteemist Javelin

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kaitsevägi korraldas täna keskpolügoonil esimest korda lahinglaskmised tanktõrjesüsteemist FGM-148 Javelin, mõlemad välja lastud raketid täitsid eesmärgi ja tabasid neile mõeldud sihtmärke.

Sihtmärkideks olid kaitseväe keskpolügoonil kaks erineval kaugusel objekti, neist lähim 500 ning kaugem 1400 meetri kaugusel.

Kummagi sihtmärgi pihta lasti üks rakett ning mõlemad lasud tabasid. Lisaks Javelinile lasid kaitseväelased sihtmärkide pihta ühe raketi tankitõrjesüsteemist Milan, mis on samuti tankitõrjekompanii relvastuses, teatas kaitsevägi.

«Javelinide kasutuselevõtuga on jalavägi saanud võimsa ja ühtlasi lihtsalt kasutatava relva, mis lisab lahinguväljal oluliselt paindlikkust ja tulejõudu,» ütles 1. jalaväebrigaadi ülem kolonelleitnant Veiko-Vello Palm. «Uue tankitõrjesüsteemi väljaõppe puhul on oluline ka, et Javelini imitaator on äärmiselt tõetruu ning see vähendab lahinglaskmiste korraldamise vajadust.»

Mõlemad Javelini tankitõrjesüsteemi käsitsenud laskjad läbisid möödunud sügisel relvasüsteemi koolituse, üks neist teenib 1. jalaväebrigaadi tankitõrjekompaniis ja teine Kaitseliidus.

FGM-148 Javelin on kolmanda põlvkonna tankitõrjeraketisüsteem, mis kuulub alates 1990. aastate keskpaigast USA ja paljude teiste riikide relvastusse. Tegemist on niinimetatud «lase-ja-unusta» süsteemiga, mis suurendab kaitseväelaste ohutust ja tegevusvabadust lahinguväljal: rakett lukustub pärast väljatulistamist sihtmärgile ning sihtur ei pea raketti kuni tabamuseni sihikul hoidma.

Eesti kaitseväe relvastuses on FGM-148 Javelin alates eelmise aasta septembrist, kui Eestisse jõudsid ligi 80 Ameerika Ühendriikidest tarnitud relvasüsteemi.

Laskmistel osalenud riigikogu riigikaitsekomisjoni esimees Marko Mihkelson tegi sündmusest ka video.

Hetk tagasi tehti kaitsevãe keskpolûgoonil kaks esimest edukat lasku uue pōlvkonna tankitōrjerelvast Javelin. Siin videos on nãha, kuidas hãvitatakse 2 km kaugusel olev sihtmãrk. Kōva tãiendus meie iseseisvasse kaitsevōimesse.

Posted by Marko Mihkelson on 22. jaanuar 2016. a.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles