Tõnis Lukas kiitis Eesti teadlasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Lukas
Tõnis Lukas Foto: Arvet Mägi /Virumaa Teataja

Haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas tunnustas Eesti teadlasi, kes on osanud oma uurimisprogrammidele Euroopa Liidust toetusi saada.

Lukas osaleb Brüsselis Euroopa Liidu konkurentsivõime nõukogu teadusministrite kohtumisel, kus ühe teemana arutatakse teadusuuringuid rahastava Euroopa Liidu seitsmenda raamprogrammi vahetulemusi.

«Seitsmes raamprogramm on olnud Eesti jaoks edukas, sest meie teadlased on saanud oma uurimisprogrammidele toetusi mahus, mis kõrvutatuna riigi majanduse kogutoodanguga on konkurentsitult Euroopa Liidu suurim ning ületab ka Euroopa Liidu keskmist absoluutväärtuses, arvestatuna ühe teadustöötaja kohta,» ütles Lukas. «See on kindel tõestus, et Eesti teadus ja teadlased on maailmatasemel ning on võrdväärsed Euroopa Liidu vanade liikmesriikide teadlastega.»

Uues raamprogrammis soovib Eesti pühendada enam tähelepanu regionaalsele koostööle, sest väikeriikides ei pruugi olla edukaks toetuse taotlemiseks piisavat infrastruktuuri. Ühiselt suudaksid aga väikeriikide teadlased edukalt kandideerida uuringutoetustele.

«Eesti saab oma näitajate järgi rahvusvahelises konkurentsis teiste uute liikmesriikidega võrreldes väga hästi hakkama, kuid me ei soovi tendentsi süvenemist, kus järjest rohkem vahendeid ja teadlasi koondub vaid Lääne-Euroopa suurtesse keskustesse,» selgitas Lukas. «Me peame suutma hoida tippteadust ka keskustest kaugemal – näiteks Tartu Ülikoolis, sest konkurentsivõimeline kõrgharidus nõuab kohapeal tehtavat tippteadust.»
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles