Ilves: julgeolekuarutelude peateema on praegu, kuidas NATO heidutustaset veel tõsta

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves
President Toomas Hendrik Ilves Foto: Annika Haas

President Toomas Hendrik Ilves kõneles täna Davosis maailma majandusfoorumil koos USA välisminister John Kerry, USA kaitseminister Ash Carteri ning mitmete teiste valitsus- ja suurettevõtete juhtidega Wall Street Journali pakutud välispoliitika lõunasöögil.

Muuhulgas arutati ka Euroopa julgeolekut. «Möödunud aasta on vaid süvendanud ja kinnistanud liitlaste ohutunnet, sest julgeolekuolukord meie ümber on muutunud veelgi ennustamatuks. Oleme üllatunud paljudest arengutest ja peame oskama teha õigeid järeldusi,» ütles president Ilves.

Ta sõnastas 2016. aasta ühe olulise julgeolekuküsimuse: «Selle tulemusel on alanud aasta julgeolekuarutelude peateemaks mitte kas, vaid kuidas NATO heidutustaset veel tõsta.»

Arutelul nimetati üleilmset majandusolukorda murettekitavaks. Majanduskasvu mõjutavate riskide etteotsa on lisaks geopoliitilisele ebastabiilsusele tõusnud ka põgenikekriis.

«Möödunud poolaastal võttis Euroopa Liit vastu olulisi otsuseid. Nüüd on meie tegevuse keskmes nende elluviimine. See tähendab esmajärjekorras põgenike vastuvõtmise kontrolli paremat kehtestamist ja tugevamat valvet välispiiridel,» ütles Eesti riigipea.

Ta meenutas, et kui Euroopa sai hakkama Teise maailmasõja järgses palju keerulisemas olukorras, mil Euroopa oli varemeis, omavahel vaenujalal ja ainuüksi Saksamaal oli 12 miljonit sisepõgenikku ning veel 12 miljonit sunnitöölist, sõjavangi ja ümberasustatud isikut, siis suudame otsustavalt koos tegutseda ka täna.

«Euroopa Liit vajab koos tegutsemise julgust ja julgeid otsustajaid,» rõhutas president Ilves.

Foto: Vabariigi Presidendi Kantselei
Fotod: vabariigi presidendi kantselei
Fotod: vabariigi presidendi kantselei Foto: Vabariigi Presidendi Kantselei
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles