Särtsakas sidrunitort

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Särtsakas sidrunitort
Särtsakas sidrunitort Foto: Jaan Heinmaa

Tordipõhi:
5 dl jahu
pool tl soola
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl soodat
120 g toasooja võid
2,5 dl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
2 suuremat muna
2,5 dl petti

Sidrunipudingiks:
100 g toasooja võid
2 dl suhkrut
3 sidruni mahl + 3 sidruni riivitud kollane kooreosa
2 muna + 1–2 munakollast

Kreemiks:
220 g toasooja võid
7–8 dl tuhksuhkrut
¾ dl sidrunimahla
2 tl riivitud sidrunikoort
 

Eelkuumuta ahi 180 kraadini. Määri 22 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm võiga. Kata vormi põhi küpsetuspaberiga ja määri see samuti võiga. Vahusta või suhkru ja vaniljega. Lisa edasi vahustades ükshaaval munad. Aeglaselt vispeldades vala hulka ka pett. Sõelu kaussi ülejäänud kuivained. Lisa jahusegu kolmes jaos klopitud segule. Pärast igat jahuportsu sega tainas ettevaatlikult läbi. Kalla see vormi ja raputa seda nii, et suurem osa õhumullidest kaovad. Küpseta u 40 minutit, kuni tordipõhi puutikuga testides valmis tundub. Lase põhjal vormis 10 minutit jahtuda, siis eemalda kook vormist ja tõsta paberist põhjata restile jahtuma.

Sidrunipudingi valmistamiseks lõika või kastrulisse tükkideks. Puista juurde suhkur ja lisa munad-munakollased. Kuumuta kõike madalamal kuumusel, ise puuspaatliga tihedalt põhjast segades. Kui või sulanud, läheb u 10 minutit, et saada paksema pudingilaadse keeduse. Ära mingil juhul segu keema lase, muna kalgendub ja pudingist saab omletilaadne! Keeduse temperatuur olgu maksimaalselt 170–180 kraadi. Kui puding lusikaseljale kihina pidama jääb, on see valmis. Vala kraam igaks juhuks läbi sõela ja jahuta külmikus. Mikserda toasooja võid minutijagu. Lisa suhkur, sidrunimahl ja -koor. Madalamatel pööretel mikserda kõik kergeks kreemiks. Tõsta pudingitäidis alumisele tordipoolele ja aja laiali ning lõpuks kaunista sidrunikreemiga kogu tort.
Hüva nõu: kes võikreemi mingil juhul ei soovi, võib sidrunipudingi segada pooleks vahustatud koorega ja katta tort nii vahelt kui ka pealt hoopis sellega.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles