Lumesadu vaibub öösel, alates teisipäevast on oodata lörtsi ja vihma

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumised tänavad.
Lumised tänavad. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Ilmateenistuse andmetel sajab täna päeval mitmel pool tihedat lund, kuid öösel sadu vaibub ja homme pole olulist lumelisa oodata, alates teisipäevast asendub lumesadu aga lörtsi ja vihmaga.

Ilmateenistuse teatel on täna pilves ilm, aeg-ajalt sajab lund, sadu on paiguti tugev ning kohati, Tallinnas ja Pärnus ka tuiskab. Saartel tuleb sekka ka lörtsi ja vihma. Põhja- ja Kesk-Eestis muudab teeolud keeruliseks lumi ja tuisk, Lääne-Eestis aga jäide. Õhtul jäiteoht suureneb ning paiguti tekib udu.

Järgnevatel päevadel pole olulist lumelisa oodata. «Põhiline lumi tuleb täna maha,» ütles ilmateenistuse valvesünoptik. Tallinn on kõige tihedama saju käes, aga rohkelt lund sajab ka Kesk-Eestis. Nii Tallinnas kui Kesk-Eestis kasvab lumevaip prognoositavalt ligi 10 sentimeetri võrra, aga ka kõik teised piirkonnad saavad tänase päeva jooksul lumelisa.

Sadu jätkub täna öösel Ida-Eestis ja Kagu-Eestis, kuid see pole enam nii intensiivne. «Ka homme päeval võib mõnel pool vähesel määral lund sadada,» lisas valvesünoptik.

Kõige paksem lumikate on praegu Põhja-Eestis, kus Kehras mõõdeti hommikul 40-sentimeetrine lumikate ning Vanakülas ulatus lumevaiba paksus 37-sentimeetrini. Lumikatte paksus on üle 30 sentimeetri veel ka Jõhvis ja Saaremaal Uue-Lõve jaamas. Kõige vähem, vaid ligi 10 sentimeetrine lumevaip mõõdeti aga Pärnu-Sauga, Vilsandi ja Peipsi ääres asuvas Tiirikoja ilmajaamas.

Lumikatte paksus. Allikas: Riigi Ilmateenistus.
Lumikatte paksus. Allikas: Riigi Ilmateenistus. Foto: ilmateenistus

Täna puhub lõuna- ja edelatuul 4 kuni 10, rannikualadel puhanguti kuni 14 meetrit sekundis, pärastlõunal tuul nõrgeneb. Õhutemperatuur on saartel -1 kuni +2, mandril -1 kuni -7 ja Ida-Eestis kuni -10 kraadi.

Homme tuleb pilves selgimistega ilm, kohati sajab lund, saartel võib ka lörtsi tulla. Puhub muutliku suunaga tuul 1 kuni 7 meetrit sekundis. Õhutemperatuur on saarte rannikul kohati 0, mandril -2 kuni -8 ja Ida-Eestis kuni -10 kraadi.

Teisipäeval (26.01.) kandub soojem ja niiskem õhumass Läänemere äärde ning lumena algav sadu läheb saartel üle lörtsiks ja vihmaks, päeva peale muutub sadu vesiseks ka mandril. On jäiteoht! Tuul on paisub võrdlemisi tugevaks, õhutemperatuur on öö hakul Lääne-Eestis -2 kuni -7, Kesk- ja Ida-Eestis -9 kuni -14, pärast keskööd tõuseb, päeval Lääne-Eestis 0 kuni +3, Kesk- ja Ida-Eestis kuni -3, õhtul tõuseb 0 kraadi ümbrusse.  

Kolmapäeva (27.01.) öösel liigub üle Eesti väike kõrgrõhuhari, kuid päeval jõuab üle Läänemere järgmine madalrõhulohk, mis toob lörtsisaju, päeva peale saartele ja õhtul ka mandrile vihma. Libeduseoht püsib. Õhutemperatuur on öösel -2 kuni +3, päeval 0 kuni +3°C. 

Neljapäeval (28.01.) jõuab Läänemere õhuruumi uus osatsüklon. Tänaste prognoosarvutuste kohaselt kulgeb madalrõhkkonna teekond üle Eesti või Eestist põhja poolt. Sel juhul toob meile sooja õhumassi, lörtsi- ja vihmasaju ning hoiab õhutemperatuuri plusspoolel.  

Reedel (29.01.) võib lahkuva madalrõhkkonna järel meile üürikeseks veidi jahedam õhumass jõuda ja ööks õhutemperatuuri veidi alla 0 kraadi langetada, päev on 0 kraadi lähedane. Kohati võib lund ja lörtsi sadada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles