USA droon teeb Eesti kohal lennu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA mehitamata õhusõiduk RQ-4 Global Hawk.
USA mehitamata õhusõiduk RQ-4 Global Hawk. Foto: Reuters / Scanpix

Esmaspäeval lendab plaani kohaselt Eesti õhuruumis Ameerika Ühendriikide õhuväe mehitamata õhusõiduk RQ-4 Global Hawk.

Õhusõiduk siseneb Eesti õhuruumi Lätist üle Eesti piiri Valgast idapool, lendab Virumaani ning pöördub siis lõunasse tagasi, edastas kaitseväe peastaap. Lend toimub kõrgusel 15-18 kilomeetrit.

Teadaolevalt on tegemist esimese korraga, kus seda tüüpi droon Eesti õhuruumi tuleb.

Mehitamata õhusõiduk tutvub Eesti õhuruumi eripäradega ning harjutab lennujuhtimist varem tundmata oludes. Samuti harjutatakse koostööd Eesti lennundusinstitutsioonidega.

Lend on kooskõlastatud Eesti lennuametiga ning toimub tsiviillennujuhtimise kontrolli all.

RQ-4 Global Hawk on USA õhuväe pika lennukestusega ja suurtel kõrgustel lendav eemalt juhitav mehitamata õhusõiduk, mille põhiülesandeks on seire. Lennuvahendi tühikaal on ligi seitse tonni, maksimaalkiirus on üle kuuesaja kilomeetri tunnis ning suurim lennukaugus üle kahekümne kahe tuhande kilomeetri. Varem on lennanud Eesti õhuruumis USA õhuväe mehitamata õhusõiduk MQ-1 Predator, samuti mitmed väiksemad militaarsed mehitamata õhusõidukid, nagu näiteks RQ-7B Shadow.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles