Kofkini nõue ajakirjanike vastu jäi jõusse ka ringkonnakohtus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uurivad ajakirjanikud Katariina Krjutškova ja Kadri Paas Viru Keskuse Rahva Raamatus esitlemas oma raamatut «Andrus Ansip - halva iseloomuga tark poiss».
Uurivad ajakirjanikud Katariina Krjutškova ja Kadri Paas Viru Keskuse Rahva Raamatus esitlemas oma raamatut «Andrus Ansip - halva iseloomuga tark poiss». Foto: Liis Treimann / Postimees

Ärimehest Alexander Kofkinist ja ekspeaministrist Andrus Ansipist raamatu kirjutanud ajakirjanikud Kadri Paas ja Katariina Krjutškova ning Vaba Kiri OÜ jäid kohtuvaidluses Kofkiniga kaotajaks ka Tallinna ringkonnakohtus.

Tallinna ringkonnakohus tegi esmaspäeval otsuse, millega jättis jõusse varasema Harju maakohtu otsuse Alexander Kofkin hagis Kadri Paasi, Katariina Krjutškova ja OÜ Vaba Kiri vastu väärate faktiväidete ümberlükkamiseks ning valede ja au teotavate faktiväidete ja ebakohaste väärtushinnangute avaldamisega tekitatud mittevaralise kahju hüvitamiseks. Kohus jättis raamatu autorite apellatsioonkaebuse sellega rahuldamata. 

Kofkini esindaja vandeadvokaat Aivar Pilve selgituse kohaselt nõustus kohus täielikult nii Kofkini nõude aluseks olevate seisukohtade kui ka maakohtu varasema otsuses toodud järeldustega. «Kohtuotsusel peaks olema oluline mõju Eesti ajakirjandusturul toimivate põhimõtete korrastamisele. Kohus ei nõustunud  raamatu autorite väitega nende õiguste ja sõnavabaduse ebaproportsionaalse piiramise kohta Kofkinile hüvitise väljamõistmisel. Kohus selgitas ka avaliku elu tegelase kui väljendi tähendust ja nõustus Kofkiniga selles, et ta pole avaliku elu tegelan,» märkis Pilv.  

Ringkonnakohus leidis, et raamatu autoritel puudusid igasugused andmed Kofkini ja temaga seotud Estkompeximi seotuse kohta KGB-ga. Raamatus avaldatut tuleb hinnata mõistliku isiku arusaamise seisukohalt ning kohtu arvates ei saa kostjate poolt avaldatud väiteid käsitleda kui ebamäärast «kuulujuttu», millega raamatu autorid on püüdnud avaldatud väiteid õigustada. 

«Vastupidiselt kostjate käsitlusele jäetakse tekstis mulje, et autorile on teada asjaolusid, mida avalikkus ei tea, kuid mille tõttu tuleb hageja tegevusse suhtuda kriitiliselt. Ebaõigeteks faktiväideteks on praegusel juhul väidete ja väärtushinnangute kogumid. Vaidlusalustel lehekülgedel avaldatu näol on tegemist faktiväidetega ja nende alusel kujundatud väärtushinnangutega, seega esitasid kostjad teatud faktilisi andmeid hageja ja hagejaga seotud Estkompeximi kohta, see on nende seotuse kohta KGB-ga,» seisab ringkonnakohtu lahendis.

Euroopa inimõiguste kohtu (EIK) praktika kohaselt ei ole väärtushinnangut küll võimalik tõendada, kuid sellise väite esitamiseks peab olema piisav faktiline aluspõhi. Maakohus leidis õigesti, et piisavat tõenduslikku alust avaldajatel ei olnud.»

Uurivad ajakirjanikud Katariina Krjutškova ja Kadri Paas esitlemas Viru Keskuse Rahva Raamatus oma raamatut «Andrus Ansip - halva iseloomuga tark poiss». Autor: Liis Treimann
Uurivad ajakirjanikud Katariina Krjutškova ja Kadri Paas esitlemas Viru Keskuse Rahva Raamatus oma raamatut «Andrus Ansip - halva iseloomuga tark poiss». Autor: Liis Treimann Foto: Liis Treimann / Postimees

Harju maakohus rahuldas mullu mai keskel avaldatud otsuses ärimehe Alexander Kofkini hagi ekspeaministrist Andrus Ansipist raamatu kirjutanute vastu. Kohus mõistis Kadri Paasilt, Katariina Krjutškovalt ning Vaba kiri OÜ-lt välja solidaarselt mittevaralise kahju eest hüvitist 5 000 eurot Alexander Kofkini kasuks ning jättis menetluskulud Paasi, Krjutškova ning Vaba Kiri OÜ kanda.

Kohus kohustas Paasi, Krjutškovat ning Vaba Kiri OÜd avaldama 10 päeva jooksul otsuse jõustumisest väljaannetes Postimees, Eesti Päevaleht, Eesti Ekspress, Õhtuleht ja Delfi ning raamatu «Andrus Ansip – halva iseloomuga tark poiss» Facebooki lehel teadaande, et raamatus «Andrus Ansip – halva iseloomuga tark poiss» on avaldatud Kofkini kohta ebaõigeid andmeid.

Kohus kohustas vaidlusaluste lausete eemaldamist ka avalikult kättesaadavatest ning elektrooniliselt levitavatest e-raamatutest.

Raamatu autorid lahendiga ei nõustunud ja esitasid ringkonnakohtusse apellatsioonkaebuse.

Kofkinile ei meeldinud raamatu alapeatükis «Ansipi tööandja kirju minevik» avaldatu, mis käsitles 80-ndate aastate lõpus loodud Eesti-Šveitsi ühisettevõtet Estkompeximi ning ettevõtte ja ettevõtja võimalikku seotust KGB-ga. Kofkin nõudis autoritelt ja kirjastuselt kahjutasuks 35 000 eurot, vabandamist ja vaidlusaluste lausete eemaldamist e-raamatust. Autorid endal süüd ei näe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles