Kaljurand rõhutas Lähis-Ida rahuprotsessi taastamise vajadust

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marina Kaljurand visiidil Iisraelis.
Marina Kaljurand visiidil Iisraelis. Foto: Välisministeerium

Lähis-Idas visiidil viibiv välisminister Marina Kaljurand väljendas muret sealse olukorra ja siiani kestvate vägivallapuhangute pärast ja rõhutas, et rahukõnelused Iisraeli ja Palestiina Omavalitsuse vahel tuleb taastada.

Kaljurand ütles ministeeriumi pressiteates, et Eesti jaoks on oluline Lähis-Ida piirkonna rahu ja stabiilsuse saavutamine. «Iisraeli ja Palestiina Omavalitsuse juhid peaksid looma ühiste pingutustena pinna rahukõneluste taastamiseks.»

Kaljurand kohtus esmaspäeval Jeruusalemmas Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahu, asevälisministri Tzipi Hotovely, Knesseti spiikri Juli Joel Edelsteini ja Iisraeli Küberbüroo juhi Eviatar Mataniaga. Arutluse all olid eelkõige Lähis-Ida rahuprotsessi taastamine ja Eesti-Iisraeli kahepoolsed suhted.

Kohtumistel Netanyahu, Hotovely ja Edelsteiniga tuli kõne alla ka Euroopa Liidu (EL) roll Lähis-Ida küsimuse lahendamisel. «Julgeolekuolukord Lähis-Idas omab suurt mõju ka globaalsele julgeolekule ja on pidevalt ELi päevakorras. Eesti jaoks on oluline, et ELi riigid oleksid Lähis-Ida küsimuses ühtsed,» rõhutas Kaljurand. Netanyahuga arutati ka laiemalt Lähis-Ida rahuprotsessi tuleviku arenguid.

Eesti ja Iisraeli kahepoolsed suhted on välisministri hinnangul väga head. Regulaarselt toimuvad poliitilised konsultatsioonid. Koostöö Iisraeliga on eelkõige edukas kultuurivaldkonnas, mitmed tegevused on suunatud majandus- ja teaduskoostöö arendamisele. Kohtumisel Iisraeli Küberbüroo juht Eviatar Mataniaga arutati Eesti ja Iisraeli ühiste tegevuste võimalustest kübervaldkonnas.

Homme esineb Kaljurand konverentsil CyberTech 2016 avapaneelis ning külastab Eesti saatkonda Tel Avivis. Päeva teises pooles suundub Kaljurand viisidile Saksamaale, mille raames kohtub ta kolmapäeval Saksamaa välisministri Frank-Walter Steinmeieriga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles