Peaminister Rõivas Küprosel: Eesti kogemus toetab Küprose arengut

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Peaminister Taavi Rõivas ja Küprose Vabariigi president Nicos Anastasiades allkirjastasid täna e-valitsemise ning info- ja kommunikatsioonitehnoloogia valdkonna koostöömemorandumi, mille eesmärk on toetada Küprost digilahenduste kasutuselevõtul.

«Eesti tehnoloogiaettevõtted ja -eksperdid on valmis meie e-lahendusi ja teadmust jagama. Koostöömemorandumi allkirjastasimegi ettevõtetele Küprose turule uste avamiseks,» ütles peaminister Rõivas pressiteate vahendusel.

Küprose ja Eesti vahelised suhted on juba alates ELi liitumisläbirääkimiste aegadest muutunud üha tihedamaks. «Oleme vaatamata geograafilisele kaugusele teineteisele olulised partnerid,» sõnas peaminister. Küpros on Eesti otseinvesteeringute suurim sihtriik - investeeringud Küprosel moodustavad ligi veerandi Eesti otseinvesteeringutest välismaal.

Eesti tunnustab Küprose Vabariiki majanduses ja avalikus sektoris tehtud struktuursete reformide eest, mis on aidanud Küprose majandusel oodatust kiiremini kriisist taastuda. «Euroopa Liidu programm, mille osaline on ka Eesti, on Küprosel edukalt töötanud ning on suure tõenäosusega võimalik ennetähtaegselt lõpetada,» sõnas Rõivas.

Peaminister tänas Küprost solidaarsuse eest Ukraina territoriaalse terviklikkuse toetamisel, hoolimata tuntavast negatiivsest mõjust saareriigi majandusele. Sanktsioonid peavad Rõivase sõnul aga jätkuma kuni Minski lepete täies mahus täitmiseni.

Rõivase sõnul toetab Eesti Küprose taasühendamist ning on julgustav, et selles suunas tehakse viimasel ajal eriti konstruktiivseid samme. Rõivas avaldas lootust, et praegune dialoog jätkub ja jõutakse mõlemat kogukonda rahuldava tulemuseni. «Küprose taasühendamine oleks ajalooline samm kogu Euroopa jaoks,» kinnitas Rõivas Anastasiadesele. 

Valitsusjuhid arutasid kohtumisel lisaks piirkondliku julgeoleku küsimusi, sealhulgas Süüria konflikti lahendamise väljavaateid. 

Teisipäeval kohtub peaminister Rõivas Küprose parlamendi välis- ja Euroopa asjade komisjoni esimehega ning esineb Euroopa tulevikuväljakutsetele keskenduva loenguga Küprose Ülikoolis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles