Kas Iisraeli uueks peaministriks tõuseb endine luuraja?

, toimetaja / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolmapäeval Iisraeli võimupartei Kadima juhi valimised võitnud Tzipi Livni juhatas eile heatujuliselt Petah Tikva linnas
toimunud erakonna istungit.
Kolmapäeval Iisraeli võimupartei Kadima juhi valimised võitnud Tzipi Livni juhatas eile heatujuliselt Petah Tikva linnas toimunud erakonna istungit. Foto: AP / Scanpix

Kolmapäeval Iisraeli võimupartei Kadima valimised võitnud Tzipi Livni pole just keskmine naispoliitik, kuigi hallivõitu tõhusust heidavad vastased blondile juristile tihti ette.



Tsentristlikus parteis praegu mõõdukamat diplomaatilist joont hoidev Tzipi (nii sõprade kui ka vaenlaste jaoks kinnistunud lühend Tziporast) on pärit väga rahvuslikust perekonnast. Praegu 50-aastase Livni vanemad abiellusid kohe pärast seda, kui juudiriik 14. mail 1948. aastal asutati.


Livni isa Eitan oli sionistliku sissiliikumise Irgun üks juhte, ema Sarah samuti Irguni võitleja. Selle perekonna sõnastikus polnud kohta territoriaalsetele kompromissidele palestiinlastega rahu saavutamiseks, kirjutas oma mulluses portreeloos Livnist New York Timesis ajakirjanik Roger Cohen.


Sai range kasvatuse


Tzipi Livni venna Eli sõnul oli nende kasvatus range. «Livnide perekonnas ei emba ema ja isa sind kunagi. Mida nad annavad, on aga hea, formaalne haridus,» kommenteeris praegu veel välisministriametit pidava naise vend.


Laitmatult rahvusliku taustaga noore naise karjäär Iisraeli riigi juures algas juba sõjaväes, kus ta kaks korda kõige silmapaistvamaks ohvitseriks valiti. Järgnes loogiline samm – liitumine luureteenistusega Mossad.


22-aastaselt Mossadi agendiks saanud Livni töötas luurajana peamiselt Pariisis, olles samal ajal Sorbonne’i ülikoolis arvel. Tema täpne tegevus Mossadis pole selge, naine ise seda ei kommenteeri.


Kui mõned raportid räägivad, et naine tegeles aktiivselt terroristide püüdmisega, siis suurem osa kinnitab siiski, et tegu oli madala taseme agendiga, keda kasutati Pariisis peamiselt väljapoole normaalse mulje jätmiseks, kirjutab Briti leht Times.


Mõne aja pärast naasis Livni Iisraeli. Siin lõpetas ta oma juuraõpingud ja abiellus nüüdseks reklaamifirma omanikuks saanud Naftali Shpitzeriga, kellega tal on kaks poega.


Töökas ja tõhus


Poliitikaga hakkas Livni parempoolse Likudi partei kaudu aktiivselt tegelema alles 1990ndatel. Tema esimene katse Knessetisse kandideerida kukkus 1996. aastal napilt läbi, kuid Likudi liikmest peaminister Benjamin Netanyahu võttis ta tööle oma valitsuse erastamisprogrammi.


Livni õppimistahe ja tõhusus andsid tulemusi. 1999. aastal sai temast Likudi koosseisus Knesseti liige ning kaks aastat hiljem Ariel Sharoni valitsuse minister. Kabinetis pidas ta eri aegadel mitmeid ameteid, näiteks oli ta regionaalse koostöö, põllumajanduse ja planeerimisega tegelev minister, hiljem justiitsminister.


Sharoni valitsuses oli ta tuntud kui üks kabineti nn rahutuvidest, kes tugevalt toetas väljatõmbumist Gaza sektorist. 2005. aastal järgnes Livni Sharonile ja praegusele peaministrile Ehud Olmertile, kui need lõid uue partei Kadima. Livni pidas nii valimiste eel kui järel välisministri ametikohta, olles vahelduva eduga ka justiitsminister.


Alles neljakümnendates eluaastates poliitikuks saanud Livni pole olnud seotud korruptsiooniskandaalidega nagu Olmert või ahistamissüüdistustega, mis tabasid president Moshe Katsavit. Avalikkuse silmis on tema maine üsna puhas.


Livni ei ole mänginud ka oma naiselikkuse kaardile – ta ei koketeeri ega näita üles liigset soojust, kirjutas Iisraeli väljaanne Haaretz.


Nüüdseks üks Iisraeli mõjuvõimsamaid poliitikuid elas üle ka Olmertiga seotud probleemid. Kui mullu avalikustatud raport kritiseeris Iisraeli valitsuse tegevust sõjas Liibanoniga 2006. aasta suvel, kutsus Livni avalikult üles oma peaministrist ülemust ametist lahkuma ja ütles, et on valmis ise Kadimat juhtima. Sellele järgnes kriitikalaine, kus Livni sai sõimata ka oma soolise kuuluvuse pärast – ta sobivat juhtima vaid naisvabatahtlike ühendust.


Olmerti korruptsiooniskandaalidele järgnenud tagasiastumislubaduse järel peetud Kadima juhi valimistel oli tema võit aga väga napp ja pole sugugi selge, kas naisel õnnestub uus valitsus kokku panna. Läbikukkumine tähendaks uusi valimisi, kus Kadima enda edu enam kindel ei ole.


Livni oli valimistel mõõdukam kandidaat kui sõjaväelise taustaga Shaul Mofaz. Livni räägib nüüd pigem kokkulepetest palestiinlastega, Süüriaga ja ei luba tingimata rünnata Iraani, vaid loodab ka selle konflikti läbirääkimiste abil lahendada.
Praegu juhib ta kõnelusi Palestiina juhtidega: selle eesmärgiks on allkirjastada rahulepe ning luua piirkonnas Palestiina riik. Ometi pole ta vaid kompromissidele orienteeritud. Livni on kinnitanud, et naisena on ta võimeline sama hästi päästikule vajutama kui iga mees.


Golda Meiri järel teiseks Iisraeli naispeaministriks tõusta võiv Livni pole aga enda sõnul ametisse tõusnud ei kuulsuse ega võimu janus. «Tahan, et asjad liiguksid,» ütles ta Palestiina rahuprotsessile viidates.


Enda kinnitusel tahab ta just seepärast peaministriametit. «Mulle avalikkuse tähelepanu ei meeldi,» väitis ta eelmisel aastal.

5 fakti


•     Poisilik Tzipi Livni mängis kooliajal väga hästi jalg- ja korvpalli.


•     On 12. eluaastast saadik taimetoitlane.


•     Räägib heebrea, inglise ja prantsuse keeli.


•     Majandusajakirja Forbes hiljutise tabeli järgi oli Livni maailmas mõjuvõimsuselt 52. naine.


•     Kui Livnil õnnestub valitsus moodustada, võivad Iisraelis korraga nii seadusandlikku, täidesaatvat kui kohtuvõimu juhtida naised. Knesseti esimees on Dalia Itzik ja ülemkohtu juht Dorit Beinisch.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles