President Rüütel haaras Pärnust oma arhiivi kaasa

Silvia Paluoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Arnold Rüütel haaras kergema osa oma arhiivi täiendusest kaenlasse ja tõttas auto poole.
President Arnold Rüütel haaras kergema osa oma arhiivi täiendusest kaenlasse ja tõttas auto poole. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Pärnulanna Enna Siimer kinkis üleeile president Arnold Rüütlile isikliku hobiarhiivi, milles on Rüütli kohta 15 aas­ta jooksul avaldatud artiklid ja fotod.


Naise töö ja hobi mahtus kahte pappkasti, kus on 5529 fotot ja 2909 teksti ehk 18 albumit ja 90 kaustikut. Kogu sellel pildi- ja kirjasõnal on üks ühisnimetaja – aastatel 2001–2006 Eesti Vabariigi presidendi ametis olnud Arnold Rüütel ja tema pere.


Esimese sissekande esimesse Rüütli-teemalisse kaustikusse tegi tollal kuueteistkümnene Enna 21. augustil 1992. Sama päeva Eesti Ekspressist lõikas ta välja artikli «Arnold Rüütel ei haudu kättemaksu mitte» ja kleepis albumisse sealtsamast lehest esimese foto.


Selleks päevaks, kui Rüütel 21. septembril 2001 Eesti Vabariigi presidendiks valiti, oli naise kogus tema kohta 29 kaustikut 658 tekstiga ja neli albumit 500 fotoga. Kui Rüütli ametiaeg oktoobris 2006 lõppes, oli kogus 86 kaustikut, 2834 teksti, 14 albumit ja 4523 fotot.


Ajakirjanduses avaldatud pilapilte ja -kirjutisi kogus aga pole, sest ta olevat Rüütli üle heidetud nalja suhtes allergiline.


Koos abikaasaga arhiivile järele tulnud Arnold Rüütel ulatas Siimerile suure läikivasse paberisse pakitud karbi ja kimbu roose: «Oleme väga tänulikud, et olete niisuguse kogu koostanud, väga huvitav on tagasi vaadata, tempo on selline, et üldse pole aega tagasi vaadata, see on väga tõsine täiendus arhiivi.»


«Teistes riikides on presidentide muuseumid, välja on pandud nende kingitused, see on ajalugu,» arutles Ingrid Rüütel. President haaras mõttesabast kinni: «Eestis ei ole vahest selliste asjade peale keegi mõelnud. Meril on oma arhiiv korraldatud, tal on maja nii ehitatud, et seal on ruumi, aga – see on personaalne arhiiv.»


Siimeri sõnul oleks ta väiksema kasti ka bussiga Tallinna tuua saanud, aga suuremaga jäänuks hätta – see kaalub 29 kilo. Raskema kasti viis autosse autojuht. Kergema, enda kohta aastail 1992–2007 avaldatud kirjutiste ja fotodega haaras Rüütel kaenlasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles